Team Top Six

När Ditte och jag började planera denna Top Six-kurs tillsammans, funderade vi en hel del på själva upplägget.

Vi ville göra en typ av kurs som vi själva skulle vilja gå, om ni förstår hur jag menar. Och tänker man så blir det lättare att göra ett kursupplägg. För själv vet jag rätt tydligt hur ”min” optimala kurs skulle se ut.

För det första, en liten grupp med max sex deltagare. Jag skulle vilja ha mycket fokus på min egen roll som hundförare, både då det gäller att förmedla rätt känsla och rätt information till min hund. Till exempel vill jag inte säga en sak till hunden, medan mitt kroppsspråk eller mimik berättar en annan. Jag skulle vilja träna på saker som att behålla rätt fokus då oförutsedda händelser inträffar. Eller när hunden inte gör såsom jag förutspått.

Jag skulle också vilja få idéer om hur jag kan jobba med störningar och höja min hunds självförtroende i olika situationer. Då pratar jag inte om störningar och överträning med typ 25 olika prylar på lydnadsplanen. Eller ha fem personer uppradade som gör fjärrskiften tillsammans med min hund  på golvet.

I stället skulle jag vilja få idéer om hur jag kan jobba med just de störningar som min egen hund har svårt för. Lukter. Avstånd. Närhet till människor. Ljud. Min egen nervositet eller otydlighet. Och lägga upp övningarna på ett sätt så att hunden successivt vänjer sig och höjer sitt självförtroende i dessa situationer. Och kanske inte bara på träningsplanen…

På Min Optimala Kurs skulle jag också vilja få idéer om på vilka olika sätt jag kan integrera vardagen i vår träning, och på olika sätt förbereda hunden för uppgifterna på lydnadsplanen.

Jag skulle vilja lära mig att bli bättre på att ta ansvar för min hund och vår träning. Lära mig lägga upp passen så att de utvecklar oss som team – inte få oss att känna oss otillräckliga eller – än värre – tappa sugen. Och att utvärdera passen så att jag har koll på hur vår träning egentligen framskrider.

Ovanstående är bara några av de saker jag själv prioriterar i min träning. Och eftersom Ditte och jag har liknande tankar så var det ganska lätt att planera vår ”nya” kurs tillsammans. Och att planera är nog halva nöjet, för jösses vad vi har spånat, skrattat och brainstormat tillsammans.

Nu har vi just avslutat andra omgången (av fyra) av Top Six som startade i september 2013. Kurs 2 som börjar i vår är glädjande nog redan fullbokad, och som det ser ut nu finns det bara två platser kvar till kursen som startar hösten 2013.

Vi har haft en väldig tur såtillvida att dessa första Top Sixare är en riktig ”drömgrupp” för oss som instruktörer. Hög nivå på samtliga, superpositiva, intresserade till max och oerhört ambitiösa. Mellan kurstillfällena har vi alla kontakt på vår facebookgrupp och där bollas det tankar och idéer. Det peppas då någon tycker det känns lite motigt och svårt, och det gratuleras varmt då någon klarat sina tränings- och tävlingsmål. Väldigt roligt! 🙂

För övrigt är det i skrivande stund snöoväder här på Nydala, och det var ett smärre äventyr att gå runt fältet med hundarna förut. Tarzan och Mick for omkring som två missiler på den stora vallen, medan Tiger konstant fick tasskramp och ville gå hem. Snö och hård vind är inget drömväder för terrierkillen – och inte heller för hans matte. Det slutade med att jag gick tillbaka, och lämnade av Tiger hemma och sedan tog jag ett extra varv med bc-killarna. Jag hade mössan nerdragen så långt det gick och kragen maximalt uppfälld, och ändå frös jag så jag knappt kunde prata när vi kom tillbaka. Mick hade istappar i lejonmanen och Tarzan såg jätterolig ut med rimfrost i både ögonfransar och morrhår. Och att Tarzan aldrig får tasskramp måste ju bero på att hans tassar sällan hinner nudda marken…

 

 

 

15 reaktioner på ”Team Top Six”

 1. Hej! Jag har varit sugen på denna kurs länge, och nu var jag igen inne på din kurssida. De datum som står antar jag är för den kurs som pågår. När ligger nästa kurs i tid?

  Tack för en väldigt bra och mycket trevligt skriven blogg! Och fantastiskt fina bilder (eller är det så att du har fantastiskt fina hundar)

  mvh Susanne

 2. Hej Susanne! Roligt att du gillar bloggen. Ber om ursäkt… Jag var nyss inne och uppdaterade kursen som börjar hösten 2013 (den som startar upp på våren 2013 är redan fullbokad). Gå in och kika, så hoppas jag att datumen passar dig. Om du fortfarande är intresserad, skicka din anmälan till Ditte.

  Vänliga hälsningar Heléne

  Ps. Självklart tycker jag mina hundar är fina, men de bilder du ser är oftast tagna av duktiga fotografer. Och snygga modeller i kombination med duktiga fotografer misslyckas sällan..! 🙂

 3. En rolig och säkert annorlunda typ av kurs än de man vanligen går på. Har nog inte råd just nu men kanske till nästa omgång, det låter ju onekligen spännande.
  /Lena

 4. Vill gärna gå kurs för dig och ditte men uppfyller inte alls kriterierna ännu. Du som sett oss, är det idé att skicka in en intresseanmälan eller ska jag vänta?

  1. Då nästa kurs som har lediga platser börjar hösten 2013 så tycker jag definitivt att du kan skicka in en intresseanmälan. Alt vänta tills du kommit i gång mera med lillen…för jag antar att det är honom du kommer satsa på lite extra framöver. 🙂

 5. Lotta, Siri & Keiko

  Med risk för att vara tjatig men vad jag längtar, det blir min julklapp till mig själv 😉
  Tur att du och Ditte är så kloka och kommer på så bra saker!
  Kram

 6. Denna super duper kurs är väl genomtänkt och lite utöver det vanliga har jag ”hört” efter endast 2 gånger;)!! Ett av mina mål är att i framtiden kvala in till denna fantastiska kurs ….. kanske 2015 om vi ligger i som attan med vår träning,(Man ska ju ha ett mål & en morot för framtida träning, har jag hört 🙂
  Kram Marika

 7. Roligt med innovativa människor! 🙂 Och vem vill inte gå kurs för två kanoninstruktörer som du och Ditte. Vänta bara tills jag får nästa hund. (Pomme ser på mig med sårad blick….)

  Kram Eva

 8. Jag skulle vilja fråga dig om hur du skulle höja självförtroendet på en hund som blir låg då belöningen uteblir och som tror den gör fel då. För det är väl också en slags störning. Kanske du inte vill dela ut ”gratistips” till höger och vänster och jag skulle gärna vilja gå kurs hos dig eller Ditte men bor 50 mil från Motala. 🙁

  1. ;-). Det är inte så mycket fråga om att jag inte delar ut ”gratistips”, utan mer att det är väldigt svårt att ge generella råd. Kanske har du plockat bort belöningarna för snabbt eller i fel delar. Kanske kan du bekräfta hunden på något annat sätt än med godis och lek.
   Lycka till!

 9. Tack för ditt svar. Jag försöker belöna henne med rösten och klappar men det funkar inte så bra efter ett tag. Tack för att du svarade ändå, jag kanske kan boka en träning med dig en helg när jag kan bo kvar i Motala. Även om jag inte behöver träna hela helgen så kan jag kanske träna några timmar en av dagarna och sedan bo över så blir det inte så långt att åka på en dag.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top