Träningsbok

Nu har jag (för vilken gång i ordningen vet jag inte) köpt en ny träningsbok.

Jag hoppas innerligt att denna kommer fylla mina behov, för det är den dyraste variant jag någonsin införskaffat. Innan jag köpte den satte jag mig och tänkte igenom hur jag tycker att en bra träningsbok ska vara uppbyggd. Och kom fram till följande…

1. Jag vill ha en kalender i boken med veckoplanering.

2. Den ska vara i A5-format

3. Det ska finnas plats att göra en egen design i form av bilder, teckningar mm.

4. En tålig och slitstark pärm

5. Jag vill ha en blank sida efter varje vecka där jag kan anteckna lite mera, samt en massa blanka papper längst bak i kalendern där jag kan anteckna ännu mera. Tidigare har jag haft en separat ”mental träningsbok” där jag skrivit ner mina mentala mål, men jag vill gärna ha den i samma som hundarnas har jag kommit på.

6. En ficka längst bak i pärmen där jag kan ha små lösa lappar som jag skriver ner dagens planerade träning på (lättare att ha med sig en lapp i fickan än en hel bok).

Förutom själva träningsboken ville jag ha bra pennor som är lätta och roliga att skriva med (det skiljer massor mellan olika typer av pennor tycker jag) samt dessutom en i varje färg för resp hund.

Eftersom jag inte hittade en exakt sådan bok någonstans så konstruerade jag min egen. Det blev en filofax med läderpärm samt ett separat block som jag satte in längst bak i pärmen och dessutom ett separat papper efter varje vecka.

Hittills har boken fungerat smidigt och bra (jag började anteckna i går…). Gårdagens Tarzanträning t e x hade jag planerat på följande sätt:

1. Stadgeövningar i sitt, stå och ligg (ska omväxlande belöna stadgan lite hetare – låta honom bryta positionen och ta externbelöning på mitt kommando och även ge lugna belöningar från mig där han ska vara kvar i position)

2. Liten tävlingsmässig kedja med kort inkallning, kort ff och 1:ans apportering (ska belöna att han satt sitter stilla vid sidan utan att gripa app)

3. Fritt följ med fokus på lugn känsla och rak position

4. Liten tävlingsmässig kedja med ingång, uppställ, kort ff, lång transport fram till apporteringspunkten samt 1:ans app (sitter han lugnt och stilla ska han få gripa och jag belönar att han håller app stilla)

5. Avslutar med ytterligare stadgeövningar i stå, sitt och ligg.

Jag ska lägga in minst tre små pauser där fokus ligger på lugnande signaler och avkoppling, speciellt då jag belönat lite hetare (lek, boll) och jobba på att han snabbt ska komma ner i aktivitetsnivå.

Mentala mål för mig själv i dagens pass: Le varje steg i ff och behålla en aktiv känsla av pondus och harmoni. Inte bli ”smygig”, defensiv och avvaktande i kropp och tanke om han gasar på. I stadgeövningarna ska jag tänka ”humortankar” om det blir fel (men det blir det förmodligen inte!!)

Utvärderingen av gårdagens pass:

Dagens Trazan +

Kanonfin stadga i alla positioner, lugn och fokuserad

Klarade att sitta stilla och inte kasta sig efter apporten då jag kedjade moment

Dagens Tarzan –

Släppte positionen och lämnade min sida i ff två gånger (i jakt på belöning) då han tyckte det gick för lång tid mellan belöningstillfällena. Måste successivt lära honom jobba vidare där utan att tänka så mycket belöning, och framförallt vara mycket mer oförutsägbar i mina belöningar.

Jag själv: Jag tappade lite fokus då han släppte mig i ff (och det är då jag behöver det som mest) och hade ingen snabb plan B som jag borde haft. Måste tänka på det till nästa pass så det inte händer igen. Tajmade mina belöningar lite illa vid några tillfällen. Hade däremot en väldigt bra känsla i de tävlingsmässiga kedjorna, och var offensiv hela tiden. Jag kom ihåg att pausa och hade en fin, go känsla av samförstånd och harmoni tillsammans med killen. Mjuka blickar och avslappnat kroppsspråk.

Ja, ungefär detta är det jag skrivit i bokens första blad. Inte riktigt lika utförligt som här, utan med mera förkortningar och små tecken som bara jag själv begriper. 🙂 Jag sparar massor med tid och dålig träning genom att planera och utvärdera. Och har man väl kommit in i systemet att anteckna på detta sätt så går det nästan av sig självt. Ca 5 min att planera dagens pass för två hundar och ca 15 min att utvärdera desamma efteråt. Det blir ungefär 20 min per dag, och jag sparar säkert minst lika mycket i faktisk träningstid.

Enda dilemmat för mig är då jag åker i väg någonstans och råkar glömma min träningslapp. Jag har förmågan att i tanken släppa saker som jag skriver ner. På gott i nästan alla fall – utom just i dessa. Mina träningskamrater brukar fråga om jag har lappen med mig så jag vet vad jag ska göra. 🙂

 

10 reaktioner på ”Träningsbok”

 1. Önskar jag vore lika engagerad och planerad som du för varje gång du skriver om hur du gör och tänker blir jag jätteinspirerad. Dina tankar kring det du gör får mig att också tänka till och inte bara ge mig ut och träna på måfå. Jag har länge tänkt att börja skriva en träningsplan i min pc för jag tror det passar mig bättre än att ha det i en bok. Vet du något bra program för det?

 2. Hejja Du! Jag testade att överge träningsbok och istället skriva på nätet. Så jag har planerat samt utvärderat ett tillfälle i Google+ dokument. Får se om det håller eller jag ska återgå till papper och penna 😉

  Ha en skön helg!

 3. Hej! Jag skriver i excel, tycker det fungerar bra. Har lättare och går snabbare att skriva i datorn även om det kanske är roligare med en bok. Din blogg är helt suverän och väldigt givande att läsa! 🙂
  mvh Maria

 4. Coolt, en fråga…följer du alltid din plan oavsett vad som händer? det gör nämligen inte jag, om jag nu har någon. 😉

 5. Nää Kattis, det gör jag inte. Senast i dag var jag tvungen att tänka om – men det anade jag från början så det var inte så svårt. 🙂
  Ha en bra helg!

 6. Jag har lytt fröken och skriver noga i min bibel. 🙂 Det blir inte varje dag med i alla fall varje vecka. Och du har rätt i att träningen blir så mycket mera effektiv!
  Vi ses nästa vecka…..vi längtar dit.

 7. Man är säkert alltför dålig på att planera och utvärdera träningspassen. Din träningsbok verkar väldigt bra och jag ska följa ditt exempel, och byta ut mitt slitna kollegieblock.
  Önskar dig och din familj en skön helg!
  Kram Eva

 8. Kram till dig bästa Helene och tack för att du delar med dig av din energi och sisu till oss andra! Du ska få se mina anteckningar i svarta boken nästnästa fredag. Du kommer bli imponerad…… 😉

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top