Ur hundens synvinkel

En solig vårdag satt jag och vännerna och diskuterade efter avslutad träning. 

Vi pratade om hur lätt det är att alltid utgå från sig själv och sin egen horisont när vi dömer (och bedömer) andra individer,  två- som fyrbenta. Vi förutsätter att andra ser det vi ser och upplever det vi upplever. Men vår egen verklighet ser ju inte ut som andras, och den skiljer sig också mycket från vår hunds perspektiv – både visuellt och intellektuellt.

Vi beslöt att försöka göra en kortfilm där vi utgick från hundens perspektiv. Filmen är nu nästan färdigbearbetad och kommer inom kort här på bloggen.

Vad ser hunden av oss i olika situationer? Hur upplever den föremål på planen? Och kan den kanske läsa vårt kroppsspråk bara genom att titta på vår ryggtavla?

Då det gäller färger vet vi inte exakt vad hunden ser så därför utgår filmen från vårt sätt att uppleva färger.

Vi hade jäkligt roligt under tiden vi planerade och filmade, och många timmars arbete blev såsmåningom nerklippt till en film på ca fem minuter. Faktum är att vi blev så inspirerade att vi planerar en längre film framöver med ett helt annat ämne. 🙂

Den som drog det i särklass tyngsta lasset var filmaren själv – Daniel Eidenskog. Det var han som fick fixa med alltifrån kameror och mikrofoner till att hitta kreativa lösningar på hundens ögon i olika situationer. Det är också han som klippt ihop och redigerat allt filmmaterial.

Hur skulle du uppfatta tillvaron om du och hunden fick chans att byta kläder och päls med varandra under ett träningspass? Kanske vi som hundtränare skulle få lite större förståelse för hundens ”misstag” om vi gav oss tid att sätta oss in i den biten.

Fritt följ från en liten till medelstor hunds vy

Det här är förmodligen en vy som är vanlig för många små och medelstora hundar i fria följet. Hunden kommer aningen långt fram och söker förarens ansikte för att kommunicera, få bekräftelse eller belöningssignal. Och vi som förare är ofta snabba med att ”svara” genom att bekräfta hundens blick med vår egen. Ser vi dessutom granskande, missnöjda eller rent av skitsura ut så kan man ju förstå om vovven gärna vill ägna sig åt en roligare och lättsammare hobby.

Tarzans vy vid dirigeringsapportering från konen

Det här är vad Tarzan ser i motljus då han vänder som om vid konen och ska gå mot höger apport. Ser du den strax framför den grusande parkeringsplatsen eller dras dina ögon mot mittapporten?

Tigers vy vid sändande till rutan på 25 meter

Så här ser min jack russell Tiger (27 cm) rutan på 25 meters avstånd mot en lite orolig bakgrund med flaggor. Själv ser jag inte alls den gula&blå rutan…

4 reaktioner på ”Ur hundens synvinkel”

  1. Åsa och toktassarna

    När vi skrev nya agilityreglerna pratade jag med en tjej som forskar på djurs syn, här är lite kort vad hon sa: http://faktabanken.nu/hundfargblind.htm

    Det här med att vi gärna använder röda och orangea leksaker för att vi ser dem i gräset gör alltså att hunden ser dem sämre.

    Och det är därför jägare har orangea kamoflage, älgarna ser orange som grönt 🙂

  2. vad roligt!! LÄngtar efter er film. Jag skulle själva nästan ge vad som helst för att få vara min hund en dag, och uppleva vad den upplever, tänka vad den tänker m.m. – såååååå häftigt och vad jag skulle få bättre förståelse.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top