Videoblogg om apportering klass 1-elit

oimg_9200

Det stod apportering på schemat denna omgång på grundkursen i tävlingslydnad här på Talludden.

Då några av kursdeltagarna var bortresta bestämde vi oss för att filma valda delar och lägga ut på nätet till de andra, så de kunde ta del av vad vi pratat om.

Jag lägger upp samma film här på bloggen. En liten varning dock…Om ni förväntar er en pedagogisk steg-för steg-instruktionsfilm om apportering kommer ni bli besvikna. Det här är helt improviserat och visar de olika apporteringarna från klass 1-elit  och däremellan lite spontana tankar kring de olika momenten. Men  kanske någon läsare ändå kan tänkas få ett uppslag eller idé att spinna vidare på i sin egen träning. Som medhjälpare och demohund på filmen är alltid lika entusiastiska c-vitaminen Tarzan. <3

Då filmen inte visar något av den viktiga grundträningen inför apportering, och heller inte de många olika delar som ingår i ett apporteringsmoment (gripa, gripa/vända, vara stilla och hålla fast föremål i munnen, springa fort och hålla fast föremål i munnen, ingång till sidan med föremål i munnen och inte minst – göra allt detta med stort självförtroende och glädje) kan jag varmt rekommendera Maria B:s suveräna nyutgåva av ”Från valp till stjärna”.  Där det finns mängder av bra grund- och lekövningar, och upplägget på denna grundkurs bygger till stor del på just den boken.

Vi har också haft  stor glädje av Marias film om elitmomenten. Dels för att få fina målbilder men även förståelse för vägen från den viktiga grundträningen till målet i elitklass.

Bilden på Tarzan in action är tagen av Elin Åström

fran-valp-till-stjarna-d-1-grundtraning

18 reaktioner på ”Videoblogg om apportering klass 1-elit”

 1. Jag som följt Tarzan nästan från början får gåshud när jag ser utvecklingen av den hunden. Nu kan han inte bara springa fort, han kan vänta lugnt också!! Och vilket fokus han har…..

  1. Ha ha, ja du vet ju hur det varit… Ser fram mot träff i dec. Maila mig gärna tid för jag har visst inte skrivit upp den, tack!
   Kram

 2. Så tacksam att du delar med dig till oss andra. Jag skulle vilja veta hur du får din hund att springa så fort till konen fast den vet att den ska hämta en apport? Min lilla tjej börjar tänka på apporten redan när jag skickar till konen och springer långsamt och avvaktande och sen full fart mot apporten. 🙂
  mvh Ninna

  1. Tack för att du läser!

   Jag tror ditt ”problem” är ganska vanligt, särskilt bland en del vallhundar. Hundar fungerar visserligen olika, och Tarzan springer alltid fort och har inga tendenser att eya koner. Däremot fick jag bättre placering vid konen och ett bättre tänk hos honom sedan jag slutade belöna vid konen (jag gör det någon gång men väldigt sällan). Då blev apporteringen som en belöning i stället, vilket gjorde att han inte tänkte stanna så tidigt vid konen utan vänder upp rakt bakom.

   Om jag hade en hund som du beskriver skulle jag prova att göra långa konskick, kanske 15-20 för att försöka få kroppsminnet hos hunden att ”tänka långt och snabbt till konen”. Alt prova låta den runda konen. Jag skulle INTE lägga synliga belöningar bakom, och överhuvudtaget inte låta konen bli en ”slutstation”.

   Du får testa lite olika varianter. Lycka till!
   Heléne

 3. Gunilla o Flash

  Tack Heléne! Jag har Maria Brandels bok och ska titta lite mer noga på grunderna till apportering. Mycket inspirerande att se dig och Tarzan och trevligt att lyssna på dig. 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top