oimg_9200

Det stod apportering på schemat denna omgång på grundkursen i tävlingslydnad här på Talludden.

Då några av kursdeltagarna var bortresta bestämde vi oss för att filma valda delar och lägga ut på nätet till de andra, så de kunde ta del av vad vi pratat om.

Jag lägger upp samma film här på bloggen. En liten varning dock…Om ni förväntar er en pedagogisk steg-för steg-instruktionsfilm om apportering kommer ni bli besvikna. Det här är helt improviserat och visar de olika apporteringarna från klass 1-elit  och däremellan lite spontana tankar kring de olika momenten. Men  kanske någon läsare ändå kan tänkas få ett uppslag eller idé att spinna vidare på i sin egen träning. Som medhjälpare och demohund på filmen är alltid lika entusiastiska c-vitaminen Tarzan. <3

Då filmen inte visar något av den viktiga grundträningen inför apportering, och heller inte de många olika delar som ingår i ett apporteringsmoment (gripa, gripa/vända, vara stilla och hålla fast föremål i munnen, springa fort och hålla fast föremål i munnen, ingång till sidan med föremål i munnen och inte minst – göra allt detta med stort självförtroende och glädje) kan jag varmt rekommendera Maria B:s suveräna nyutgåva av ”Från valp till stjärna”.  Där det finns mängder av bra grund- och lekövningar, och upplägget på denna grundkurs bygger till stor del på just den boken.

Vi har också haft  stor glädje av Marias film om elitmomenten. Dels för att få fina målbilder men även förståelse för vägen från den viktiga grundträningen till målet i elitklass.

Bilden på Tarzan in action är tagen av Elin Åström

fran-valp-till-stjarna-d-1-grundtraning