Working nine to five

 

 

Träning i Kungsör med Ditte

 

Dagen har tillbringats i Kungsörshallen tillsammans med Ditte och hundarna.

Träning mellan 9 och 17 – det är vad man kan kalla en heldagsträning. Mycket prat och diskussioner hann vi med – både före och efter varje nytt pass – och det kändes värdefullt.

Tarzan fick träna mycket i dag, och han jobbade på väldigt bra. Pigg och glad som vanligt, men ändå hyfsat samlad och dessutom väldigt fokuserad på mig och på sina uppgifter. Mot slutet av dagen fick han några mindre hjärnsläpp, men då hade vi varit i gång många timmar och det blev nog lätt överhettning i den lilla bc-hjärnan.

Jag tränar mycket på att han ska tänka genom rutan och inte ha tanke på att stanna för tidigt. Dessutom jobbar jag med stadgan i ställandet, och belönar övervägande med externbelöning bakåt då han klarar att stå stilla en stund.

Fritt följ med fokus på att han ska gå  – och inte studsa fram – och dessutom stundtals klara hålla sin position lite längre sträckor.

I apporteringen har jag börjat testa att låta honom springa ut och hämta apporten. Oftast gör han fina gripanden, men i bland blir det lite för mycket attack! Jag försöker balansera upp det på olika sätt.

Mycket transporter mellan olika punkter, lugna pauser, kunna växla mellan heta belöningar och stilla, lugn känsla, stadga, kunna vänta, självkontroll, inte tagga på kommenering är annat som vi tränar på. Plus lite till… 🙂

Abby såg finfin ut på dagens träningspass, och som vanligt hade Ditte och jag givande och peppande snack med varandra. Ser något super ut så talar vi om det! Och vad gäller det som har förbättrinsgpotential så försöker vi gemensamt  hitta kloka vägar att gå som passar våra olika hundar – och oss själva.

Vi filmade en hel del i dag, och en liten sammanställning av vissa bitar kan ni se om ni klickar på länken ovan. Och de små missarna bjuder vi på! Shit happens! 🙂

 

22 reaktioner på ”Working nine to five”

 1. Vilken trevlig film!! Man bli så jäkla glad av att se träning på det här avspända och positiva sättet. Och jäklar vad duktig Tarzan blivit!
  Jag tycker 11åringen ser ut som en 2åring. 🙂 Har den tävlat HTM eller lydnad…. Häftig liten vovve.
  Kram

 2. Duktiga, duktiga Ditte och du! Att både ni och era hundar har kul behöver man inte tveka om. Tack för en riktig kick så här på fredagmorgonen. Vi ses på söndagkväll!
  Kram Eva

 3. Vad roligt att se! Att ni har skoj, fyrbenta som tvåbenta är det ingen tvekan om.
  Ni är ju så duktiga alla inblandade. Tack för att du delar med dig Helène 😀
  Ha en trevlig helg!

 4. Så himla duktiga hundar o förare,Det ger verkligen inspiration att titta på dina filmer.Man blir träningssugen!!
  Gunilla o Kira.

 5. Nu blev jag träningssugen! Superduktiga hundar allihopa (labbens inkallning är så snygg), men jag blir allra mest fascinerad över vilket himla fint samarbete du fått till med Tarzan på så pass kort tid. Ni ser ut som ni varit ett team hela livet. Ha en trevlig helg!

 6. Sofie o pudelpojkarna

  Hej, jag har några frågor om träningen? Hur har ni lärt hunden i början av filmen att hoppa upp som den gör efter stå? Backar ni den direkt efter stannandet för att den ska lära sig stanna snabbare?
  Varför stannar ni hunden efter rutan? (förstår att ni har en tanke med det men det vore intressant att höra hur ni tänker) Jag tycker verkligen hundarna ser ut att älska träna, hur gör ni för att motivera dom på det sättet. Kanske svårt att svara på lite enkelt men ni kan väl försöka. 😉
  hälsningar Sofie

 7. Så roligt att ta del av alla glada tillrop! Tack!
  Sofie, jag vb frågan om Timjan vidare till Ditte.

  Vad gäller rutan har jag tanken att hunden ska springa på mot bakre linjen (eller t o m strax bakom rutan) för att den inte ska bli för grund och börja tänka ”stanna själv”.

  Vad beträffar attityden på hunden så tror jag den ofta (det finns så klart undantag…) speglar attityden på föraren. 🙂 Därför försöker jag (och även Ditte) jobba mycket med den egna känslan då vi tränar – i kombination med roliga – och rätt anpassade – belöningar förstås. Att ha en träningskompis som påminner om – och hjälper mig behålla – en god känsla då det blir fel är guld värt. 🙂

 8. Ingrid Andersson

  Efter att ha sett filmen så kan jag nästan inte bärga mig tills det är dags för oss att få träffa er på sommarkursen, ska bli så kul!!
  Ingrid o Tintin

 9. Så kul att se!
  Jag har också några frågor om du orkar svara. 😉 Timjan, tränar hon båda sidor fotgående och backaövningen för att hålla henne i trim rent fysiskt? Jag tänker på Hannes, kanske det vore bra att jobba honom på samma sätt för att stärka hans muskler på äldre dar.
  Och så undrar jag varför du låter Tarzan släppa apporten vid sidan båda gångerna.

  Ni inspirerar!

  Kram Emma
  Ps. Har du hittat min laddare?

 10. Vilken härlig och inspirerande film. Jag gillar särskilt glädjen och humorn ni så självklart plockar in i träningen.

 11. Anna Westman

  Bra för att ni delar med er också av missarna, inte bara det som är klockrent. Jag fick flera tankeställare då jag såg filmen som ser mycket trevlig ut. Gillar det sätt ni tränar på och den lättsamma stämningen.

 12. Halloj Emma! Jag vb även din fråga ang Timjan till Ditte, men att träna fotgående och snurrar åt båda håll är aldrig fel.
  Vad gäller Tarzans app belönar jag att han håller helt stilla då han kommer in till sidan. Haft mycket tugg på app. 🙂

 13. Bra träningskamrater är ovärdeliga!
  Lycka till med dina hundar-gillar verkligen din filosofi i träningen och livet i allmänhet.
  //Bea

 14. Kul med film och att du delar med dej av hur du tänker kring träningen !!Vill tacka för inspirerande och rolig träning igår. Många ROLIGA övningar fick vi med oss hem och träna på . Vi kommer tillbaka !!!
  Hälsningar från Smokey och Jeanette

 15. Tack bästa Heléne. Du är ovärdelig för vår träning och en underbar källa till inspiration och energi. Jag är så glad var gång vi kommer från en träningstimme för dig.
  Kram Eva

 16. Hej! Kul att vår film kan inspirera. Kul att Timjan väcker frågor. Hon är en superrolig hund att träna med men hamnar lite i skymundan då jag satsar så mycket på Abby. Men Timjan är tränad till elitklass. Jag leker bara lite hipp som happ med henne, hon får göra ngn cirkuskonst inblandad med lite lydnadsmoment inblandad med lite jaktträning som hämtning av dummiesar, sök osv. Inget är på ngn noggrann detaljnivå nu för tiden, hon har haft fina detaljer men det mesta har vi tappat för att jag slarvat. Men att ha roligt och ha en god känsla i träningen har vi inga problem med. Jag har från början inte jobbat med att stanna och backa henne på inkallningen, det är bara lite skoj att testa saker på henne. Att hoppa upp i luften tror jag att jag lärde henne genom att först förstärka uppåt med handhjälp och sen också förstärka tassarna ner i backen. Hon är även tränad att stå på bakbenen förstås. Sen tränar jag gärna henne på alla möjliga sidor, typ lite heelwork, dels för att lära mig mer själv om inlärning vilket jag alltid tycker är jättekul och sen för att hon ska få nya utmaningar. Hon motsäger sig väldeliga att bli kallad pensionär!!! Sen är det som någon frågade bra för att hålla hennes kropp i trim och mjuk i sidorna att varva fotgående på olika sidor och mycket snurrar. Hon har en gammal skada som är det enda fysiska felet vad jag vet men det gör att hon inte bör köra agility tex för hon håller inte för höjderna riktigt. Då är det bra att kunna ta till lite annan träning. Hoppas jag lyckades svara på alla frågor nu. Och verkligen roligt med alla kommentarer. Lycka till alla med er egen träning och glöm inte att ha kul under tiden 🙂

 17. Wow!!Vilken härlig tränings dag med underbara vovvar och två supertaggade förare.Ni verkar ha det kanon trevligt ihop. Vilket team!!!
  Vad roligt för er!!! Vore trevligt att ses något!
  Kram Maria, Jaiko och Uzze

 18. Tack för svar Ditte! Jag tycker det var kul att se en så pass ”mogen” dam med denna spänst och energi. Väldigt kul att få en inblick i er träning.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top