Passivitetsträning för hjärnan

Dagarna flyger fram.

Förra veckan kände jag mig lite sliten. Och jag insåg att, trots att det mestadels är roliga, energigivande saker jag pysslar med, så behöver både kroppen och hjärnan få tillfälle att ”bara vara” i bland.

Jag är hyfsat duktig på att lägga in passivitetsträning för hundarna, men rätt värdelös när det gäller mig själv. Även de gånger jag inte har saker inbokade passar jag på att göra något annat kul och stimulerande som jag inte hunnit med. Men jag tror stenhårt på ”passivitetsträning för hjärnan”, d v s att inte tänka på något alls – än mindre utföra något. En slags meditaion kan man säga.

Så under ett par dagar tränade jag min skalle att vara passiv (inte hela dagarna men kanske två 15 minuterspass per dag) då jag bara satt och stirrade rätt ut i luften. Att flera av dessa pass skedde i ”solhörnet” vid stallknuten gjorde inte det hela mindre fridfullt. Däremellan försökte jag inte tänka så mycket på vad jag ska göra längre fram och heller inte på vad jag gjort tidigare, utan ansträngde mig att vara kvar i nuet. Denna passivitetsträning/mindfullness (plus två, tre kvällar då jag gick och la mig innan kl 23.00) gjorde att jag snabbt fick tillbaka energi och motivation igen. Så nu är jag piggelin!

I fredags åkte jag till Ringarum för lite lugn vallträning inomhus med Mick. Fösning, drivning och så började vi med korta höger och vänster. I trånga utrymmen vill det till att hunden är lugn och kan gå nära djuren utan att gasa på. Jag är så glad över Mick som har huvudet med sig och verkar lita på sin förmåga mer och mer – även om vi har lång väg kvar ännu. Och själv lär jag mig nya saker varje gång!

I lördags hade vi programträning här hemma på Nydala. Sex ekipage blev kommenderade genom allt från hela elitprogram till små snuttat från klass 1. Solen sken och vi satt kvar utomhus efteråt och pratade om vad vi tyckte funkat bra respektive mindre bra under dagen. En kul förmiddag!

I söndags for jag i väg till Norrköping för att möta upp några vänner för en träningsdag på Brukshundsklubben. Roligt att se hundar och förare man inte träffat på länge och uppleva de fina framsteg som skett. Tarzan skötte sig fint. Lite överenergisk, men ändå hyfsat samlad. Det blev mycket momenttransporter, och passivitetsträning med malande kommendering under alla passen. Lite fritt följ, några rutskick och apporteringar hann vi också med. Mick fick träna ställanden och kommendering i Z.

Nu när min hjärna vilat färdigt 😉 har jag planerat höstens kurser. Det kommer bli en grundkurs i tävlingslydnad, en kurs i mental träning samt ett antal temakurser i olika moment. Därutöver kommer Ditte och jag ha en kurs på fyra helger under hösten 2112 och våren 2013 för ett litet antal ekipage som har ambitionen att satsa högt inom tävlingslydnaden. Samtliga dessa kurser kommer läggas ut på min sida inom kort. Håll utkik!

Den underbara bilden på Tarzan är tagen av Lena Kerje. Det är Lena som tagit de fina bilderna i Maria Brandels bok ”Från valp till stjärna”.

 

 

6 reaktioner på ”Passivitetsträning för hjärnan”

 1. Jag skulle aldrig fixa att köra på i ditt tempo och jag tror du behöver mycket passivitetsträning för kroppen och hjärnan mellan alla dina aktiviteter. Även om man tycker det är roliga saker man gör så bränner man ut sig om man aldrig låter kroppen vila.
  Bilden på Tarzan är nästan magiskt vacker. Vilka färger och vilken känsla hon fångat i bilden.

  1. Halloj Anna! Jag var i Märsta-Sigtuna i början av året, men nu är det ingen mental träning inplanerad i Stockholmstrakten under våren. Men man kan ju alltid boka in en dag. 🙂
   Kram H.

 2. Vilken vacker bild! Den förmedlar en underbar känsla av samförstånd. 🙂
  Jag vill gå mental träningskursen i höst. Är den på flera tillfällen eller en helgkurs?
  Kram Eva

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top