Snart är det dags för fyskoll av hundarna igen.

Jag har förmånen att ha vännen Marie Söderström-Lundström på Dynamic Rehab som checkar av mina hundar regelbundet, vilket är otroligt värdefullt. Hon känner om det finns spänningar, låsningar, början till för korta muskler, oliksidighet, ömhet, inskränkning i rörelser och annat INNAN det hunnit bli något problem. Och mellan gångerna får jag i hemläxa att stretcha lite extra på något ställe, köra med Novafonen, fysträna på ett särskilt sätt o s v. Marie är otroligt skicklig, och utan henne hade Mick aldrig sett ut som han gör i dag.

Med Mick har jag gjort dessa kontroller sedan han råkade ut för en svår olycka då han var 9 månader. Det blev en lång rehabilitering efter det traumat, och jag trodde nog aldrig han skulle bli helt återställd i kroppen. Jag var ju bara så glad att han överlevde! Men med lång vila, noggrann återuppbyggnad och ett strikt schema vad gällde hans fysträning blev han otroligt nog okej i sin kropp igen, och i dag finns det bara små minnen i form av några lätt deformerade tänder och ett litet ärr på bakknät.

Tarzan har varit på två fyskontroller hittills. Han har musklat på sig rejält under vintern, och även om han inte är lika tät i kroppen som Mick så har han breddat både rygg och framparti en hel del.

Jag försöker simma hundarna regelbundet hela året, men det blir betydligt oftare sommartid då dom mestadels får simma utomhus. Dessutom tränar vi långa budföringar (2-400 m) varvat med lätt jogging. Och så cykelträning förstås. Det sistnämnda gör jag bara med Mick och Tiger, för Tarzan är helt galen bredvid cykeln, och det är förenat med livsfara att rulla fram bredvid honom.

Något jag är slarvig med däremot att att träna liksidighet med hundarna. Lydnadshundar som jobbar på vänster sida hela tiden, och dessutom med huvud och nacke i en onaturlig ställning, får lätt spända, korta och oliksidiga muskler. Jag tror det är väldigt bra att försöka jobba som HTM förarna gör, med fotgående på båda sidorna. Åttor mellan benen, slalom och snurrar åt båda hållen hjälper också till. Hrm, jag får nog skärpa mig lite med den biten.

Uppvärmning och nedvarvning är också en sak som jag försöker tänka på. Ditte och jag brukar vara duktiga på att gå med hundarna i koppel medan vi pratar igenom vad vi ska träna på passet. Och efteråt går vi av den hund som nyss tränat, och tar med den nya hunden samtidigt medan vi diskuterar vidare. Särskilt viktigt då det är kallt ut och man tar hunden direkt från bilen.

Det är omöjligt att gardera sig för alla skador och olyckor, och jag tycker samtidigt det är superviktigt att hundarna verkligen får vara hundar. Att de får hoppa, leka, rusa fram i skogen och känna hur underbart det är att vara fri och leva livet. Men genom att försöka tänka till lite, vara noga med de saker man faktiskt kan påverka och kolla upp sina hundar hos en hundfysioterapeut mellan varven är jag övertygad om att man kan förhindra många skador och tråkig rehabilitering.

Foto: Det var Lena Kerje som fångade Tarzan – som i sin tur fångade bollen.