Let´s get physical

Snart är det dags för fyskoll av hundarna igen.

Jag har förmånen att ha vännen Marie Söderström-Lundström på Dynamic Rehab som checkar av mina hundar regelbundet, vilket är otroligt värdefullt. Hon känner om det finns spänningar, låsningar, början till för korta muskler, oliksidighet, ömhet, inskränkning i rörelser och annat INNAN det hunnit bli något problem. Och mellan gångerna får jag i hemläxa att stretcha lite extra på något ställe, köra med Novafonen, fysträna på ett särskilt sätt o s v. Marie är otroligt skicklig, och utan henne hade Mick aldrig sett ut som han gör i dag.

Med Mick har jag gjort dessa kontroller sedan han råkade ut för en svår olycka då han var 9 månader. Det blev en lång rehabilitering efter det traumat, och jag trodde nog aldrig han skulle bli helt återställd i kroppen. Jag var ju bara så glad att han överlevde! Men med lång vila, noggrann återuppbyggnad och ett strikt schema vad gällde hans fysträning blev han otroligt nog okej i sin kropp igen, och i dag finns det bara små minnen i form av några lätt deformerade tänder och ett litet ärr på bakknät.

Tarzan har varit på två fyskontroller hittills. Han har musklat på sig rejält under vintern, och även om han inte är lika tät i kroppen som Mick så har han breddat både rygg och framparti en hel del.

Jag försöker simma hundarna regelbundet hela året, men det blir betydligt oftare sommartid då dom mestadels får simma utomhus. Dessutom tränar vi långa budföringar (2-400 m) varvat med lätt jogging. Och så cykelträning förstås. Det sistnämnda gör jag bara med Mick och Tiger, för Tarzan är helt galen bredvid cykeln, och det är förenat med livsfara att rulla fram bredvid honom.

Något jag är slarvig med däremot att att träna liksidighet med hundarna. Lydnadshundar som jobbar på vänster sida hela tiden, och dessutom med huvud och nacke i en onaturlig ställning, får lätt spända, korta och oliksidiga muskler. Jag tror det är väldigt bra att försöka jobba som HTM förarna gör, med fotgående på båda sidorna. Åttor mellan benen, slalom och snurrar åt båda hållen hjälper också till. Hrm, jag får nog skärpa mig lite med den biten.

Uppvärmning och nedvarvning är också en sak som jag försöker tänka på. Ditte och jag brukar vara duktiga på att gå med hundarna i koppel medan vi pratar igenom vad vi ska träna på passet. Och efteråt går vi av den hund som nyss tränat, och tar med den nya hunden samtidigt medan vi diskuterar vidare. Särskilt viktigt då det är kallt ut och man tar hunden direkt från bilen.

Det är omöjligt att gardera sig för alla skador och olyckor, och jag tycker samtidigt det är superviktigt att hundarna verkligen får vara hundar. Att de får hoppa, leka, rusa fram i skogen och känna hur underbart det är att vara fri och leva livet. Men genom att försöka tänka till lite, vara noga med de saker man faktiskt kan påverka och kolla upp sina hundar hos en hundfysioterapeut mellan varven är jag övertygad om att man kan förhindra många skador och tråkig rehabilitering.

Foto: Det var Lena Kerje som fångade Tarzan – som i sin tur fångade bollen.

 

16 reaktioner på ”Let´s get physical”

 1. Ser alltid fram mot dina uppdateringar på bloggen. Häftig bild på en döhäftig hund!! 🙂
  Jag tror agilityfolket är bättre på det där med uppvärmning, nedvarvning och fyskoll än vad bruks o lydnadsfolket är. Kan fortfarande få konstiga blickar av en del när jag kommer med täcke på hundarna på bruksan…..

 2. Helen & Thena

  Vilken bild! Den fångar hela hans personlighet! Kloka tankar som vanligt Heléne, och visst har du rätt i det du skriver. Man skulle aldrig drömma om att ta hästen direkt ur stallet och börja hoppa eller galoppera, men ändå kan man ta ut hunden och låta den springa hej vilt från början. Nä nu ska jag skärpa mig! 😉

 3. Det är kanon med lite konster som mjukar upp för visst är lydnadsmomenten eller framför allt fria följet en enformig rörelse.
  Jag har lärt Stimm backa runt mina ben åt båda hållen det får honom att verkligen strecka ut rygg och nacke 🙂

 4. Jag brukar ju med jämna mellanrum låta Ultunas superduktiga sjukgymnast hålla koll på Lizzie 🙂 och även jag får olika ”övningar” i läxa 😉

  Nu i helgen har jag dessutom varit med på en freestylekurs både för att jag tycker att det är en ”skojsig” gren, men precis lika mycket för att just träna på att mjuka upp båda ”sidorna” vilket jag iofs ofta redan innan gjort genom att fuska med slalom och åttor :-)) och jag bryr mej inte heller om att jag kör med täcke under upp- och nedvärmning samt pauser 🙂 Obtracktäcket funkar även under jobb, så ibland kan det så sitta på även under jobb när det är kallt, rått och fuktigt !!

  Åh som sagt; vilken underbar bild på en helt makalös hund !!!!!!

 5. Nathalie en novafon är en maskin som ger ultraljud som ökar genomblödningen i musklerna. Den är jättebra, har lånat en av min träningskompis. Jag ska höra med henne var hon köpt den.
  Spänstig grabb det där Helene! 😉

 6. Härligt att höra att du tänker på hundarnas fysiska koll!
  Det är alltid bra att göra vad man kan göra innan det händer något! Vi kör simning, treadmill, cyckling och går i mycket kuperad terräng. Använder också Novafon. Jag har ju turen att jobba med detta till vardags. Får oxå hjälp av sjukgymnast att de får kollar regelbundet. Mycket viktigt tycker jag! Vi hundförare behöver bli bättre på att ta hand om våra hundars kroppar!
  Marie Söderström tror jag säljer Novafon. Annars går den att beställa på nätet!

  Tjing från Lotta & Siri

 7. Förutom att kolla upp hundarna några gånger om året hos fysioterapeut så har jag, precis som Birgitta, gått en grundkurs i Freestyle. Flera av övnigarna var precis de jag fått rekommenderade av fysioterapeuten att träna med min schäfer efter en bogledsskada! Många övningar är både mjukgörande och även ren styrketräning för hundarna, de får även bättre kroppskontroll vilket leder till mindre skador. Här har vi bytt från skyddsträning till Freestyleträning (ej tävling dock). 🙂

 8. Jag tror att det är mer rotat i agilityn, det där med uppvärmning och nedvarvning. Troll går alltid i koppel i 15-20 minuter innan jag släpper honom lös, Monster får gå lös snabbare men han gör inga idiotryck på samma sätt som Troll. Jag tycker det är jätteviktigt med uppvärmning och nedvarvning och jag kan nog uppfattas som överdrivet noga 😛

  Innan jag tränar eller tävlar så får de gå i koppel först (Troll) och sen gå lösa en stund, till sist kör jag backa, slalom mellan min ben och snurrar. Sen så är jag nöjd 🙂

 9. Tyvärr behöver nog många (oxå jag) uppleva nåt tråkeri med hundarna för att inse vad noggrannhet med deras fysik betyder för välbefinnnade.

  Behöver jag säga att jag tänker väääääldigt annorlunda nu mot för bara ett år sen 😉

 10. Tänkte just på detta idag när jag var ute på en konditionsrunda med lite vikter på hunden (i väska).
  Jag kör både lydnad och freestyle med mina. O jag tror starkt på att det är just som du säger: lydnaden kan bli väldigt ensidig och lydnadshundar jobbar ofta med bara framdelen, medan en freestylehund har full koll på sina bakben och kan använda hela sin kropp på ett annat sätt. Därmed bör den vara smidigare, rörligare och starkare i kroppen.
  Jag tycker själv att jag har fått helt andra rörelser med mig till lydnaden efter vi började träna freestyle 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top