Tarzan.

Denna outgrundliga energibomb ställer mina tankar kring hundträning till sin spets. Tarzan är inte lik någon annan hund jag träffat. Ibland förstår jag mig inte alls på honom. Jag begriper inte vad som rör sig i hans skalle. För rör sig, det gör det sannerligen. Allting kring Tarzan rör sig – väldigt snabbt och impulsivt.

Det är något rörande över denna späda, lilla bc-kille. Han är som ett barn med tonvis av överskottsenergi. Han vill, vill, vill men ibland blir det fel, fel ,fel. Hela hans liv går ut på aktivitet. Han ser möjligheter i allt. Tappar aldrig sugen. Tvekar inte. Går på första känslan. Svansen viftar alltid, och hela han utstrålar LIVSGLÄDJE!

Men… att styra upp detta kärnkraftverk är sannerligen en utmaning. Det finns tyvärr ingen manual som heter ”Tarzan”, utan jag får försöka skapa mig en egen. För tillfället skriver, raderar och skriver jag igen, nya kapitel i boken.

Tarzan tar för sig av livet. Han ber liksom inte om ursäkt för att han finns. Han har en stark vilja att vara tillsammans med, och samarbeta med sin människa. Att vilja göra rätt, att hela tiden försöka och att aldrig ge upp. Men han har väldigt lätt att gå upp i hög intensitet, och då slutar han liksom tänka – och går på första impulsen.

Jag ska erkänna att jag mellan varven kliar mig i skallen. Men jag ler betydligt oftare – eller till och med skrattar hjärtligt. För vad annat kan man göra åt en förstaklassens clown?

Jag tror väldigt mycket på den här killen. Han är en arbetsmaskin. Men jag inser att det kommer ta längre tid än jag kalkylerat med från början. Det jag jobbar mest med just nu är hans stadga, samt hanteringen kring belöningarna. Han är väldigt het på sina belöningar (som just nu mest består av torra matkulor…), och jag måste hitta en bra strategi för att få detta med uteblivna belöningar att hålla i längden utan att grabben går upp i atomer.

Som tur är har jag duktiga, erfarna hundtränare i min vänkrets som jag kan prata med och be om råd. Människor som har erfarenhet av denna typ av hund, och som kan råda utifrån det.

Hundträning är min hobby. Något jag valt att pyssla med för att det är roligt och ger mig energi. Och är det något denna svartvita c-vitamin delar med sig av, så är det just energi!!