Dagens träningspass. Genomfört eller genomtänkt?

Planering är ett luddigt begrepp som jag tror har olika innebörd för många av oss.

Om vi tar hundträningen som exempel så handlar planering såklart om vad målet är? Har vi tävling som mål? Och i så fall hur högt satsar vi? Tränar vi tillsammans med våra vänner ”bara” för att det är en kul aktivering? Tränar vi för att utbilda en tjänstehund? Eller har vi någon annan bra anledning? 😉

Personligen är planering ett sätt för mig att ha koll på status och utveckling. Jag är verkligen en ganska ostrukturerad och disträ person i grund och botten, men just därför känns det desto viktigare för mig att planera. Och det i sin tur leder till utveckling vilket är en stark drivkraft för mig på många olika plan (inte bara i hundträningen) och en dynamisk, högst levande och ständigt pågående process.

Det viktiga då det gäller planering tror jag är att hitta ett sätt som passar en själv och som gör att man orkar hänga i. Under vintern och vårvintern har jag bestämt mig för att jag – förutom mina träningsmoduler – ska sätta månadadsmål för varje hund. Svårast är det med Tarzan eftersom specialsöket är nytt för oss och mina målbilder ganska diffusa p g a bristande erfarenhet. Men jag försöker.

För Smiley och Swish som tränar lydnad är lättare att sätta mål för där har jag rätt bra koll på vad jag vill och vad målet är. Vissa saker/moment/färdigheter är väldigt konkreta och mätbara, andra svårare att mäta.

Ett moment som varit lite svajigt för Swish och mig är vittringen. I bland har han gjort den klockrent trots att jag medvetet gjort den knepig (i alla fall i min värld). Andra gånger har han gjort bristfälliga analyser, plockat med pinnarna eller kommit med fel.

Vittring är ett ganska mätbart moment. Ett månadsmål som jag hade under november var att göra minst 30 vittringar varav åtminstone 25 av dem (ca 80%) skulle innebära att han kom in med rätt pinne på första anträdandet utan att ha plockat med någon annan först. 

För att få bättre koll på vad som egentligen påverkade resultatet förde jag statistik på det hela. Jag är verkligen så långt från ”statistik och diagram-människa” som det går, men just av den anledningen behöver jag få in lite mer av det i min träning för att hitta en bra balans.

Jag skrev ner om jag lagt ut vittringen själv eller om någon agerat tävlingsledare, om jag medvetet lagt in olika störningar (lagt den på mattan precis innanför dörren till hallen, vid stolpen där många hundar kissat, haft männsikor nära pinnarna osv).

Resultatet blev 33 vittringar varav 28 stycken var rätt. Fem gånger lyfte han fel pinne, alternativt kom in med fel. Det spelade inte så stor roll var jag lagt dem eller hur många pinnar jag använde, utan det som påverkade resultatet var aktivitetsnivån (vad vi gjort precis innan) och om det stod folk nära pinnarna för då blev det svårare för honom att tänka på sin uppgift.

Det här blev ett tydligt sätt för mig att kunna lägga upp en bra plan för den fortsatta vittringsträningen och inte lägga massa onödig träningstid på sådant som har mindre betydelse för resultatet. Målet är att få honom säker och stabil, förstå sin uppgift till 100%, hitta en lagom aktivitetsnivå men (på sikt) även kunna göra en bra analys även om han ligger lite för högt.

”Går du aldrig ut och tränar helt spontant och bara har kul”” undrade någon när vi pratade planering på en kurs. Och givetvis har jag kul!! Annars skulle jag inte hålla på och lägga massa tid på att träna hund!! Faktum är att jag nästan alltid har kul och får energi när jag tränar, och det är jag övertygad om att mina hundar känner av. Om jag däremot inte hade en stark drivkraft att utvecklas tror jag att jag skulle tappa en stor del av min motivation. Och det skulle mina hundar säkert också märka och kanske tappa en del av sin egen… 

Vi ”kräver” en hel del av våra hundar. De ska vara fokuserade, öppna i huvudet fast ändå tänka efter, springa fort men kunna vara absolut stilla, lyssna och lära. Som hundtränare krävs det ju inte så värst mycket för att bara gå ut och genomföra ett pass på planen. Så det minsta jag kan göra för min hund är att se till att träningen är genomtänkt och inte bara blir genomförd. 🙂

4 reaktioner på ”Dagens träningspass. Genomfört eller genomtänkt?”

  1. Hej,
    Det här med planering är sååå intressant; hur många moment ska man träna samtidigt, träna allt regelbundet eller mer köra i block. Jag gillar att träna detaljer och tränar ofta i block då jag tycker att det är lättare att komma ihåg hur det såg ut förra gången och exakt vad vi bör göra detta pass och utvecklingen blir tydligare då det repeteras oftare. Samtidigt kan jag slås av hur duktig hon är, ibland t.o.m. bättre efter att vi hållit uppe med ett moment ett tag. Var det kunskapen som satte sig…eller blev det tjatigt för henne..?
    Jag ska testa att föra dagbok över fjärren då den ibland kan vara superbra och ibland är det som om hon aldrig gjort ett läggande bakåt i sitt liv….

    Tack för att du delar med dig av dina tankar om hundträning! Många av dina inlägg har fått mig att ifrågasätta mitt sätt att träna och belöna min hund.

  2. Det gläder mig jättemycket det du skriver. 🙂 Jag känner som du när jag läser eller upplever något som får mig att tänka till och kanske i bland omvärdera mina ”valda sanningar”. 😉 Roligt att kunna få bidra till att ge dig lite nya tankar. Och tack för att du ger feedback. <3

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top