Date med Ditte

 

 

 

I dag träffade jag Ditte för långlunch och träning.

Det blev verkligen en lååång lunch för vi hade massor att rapportera till varandra – allt från landslagsuttagningar till kennelläger och kurser.

När vi pratat av oss stack vi ut på Dittes träningsplan och körde varsitt pass. Ditte bad att få lite fritt följ filmat då hon fått förfrågan om att ha en fritt följ clinic uppe hos Eva Bodfäldt, och Eva ville ha med en filmsnutt på Abbys fina fria följ i inbjudan.

Vi fortsatte sedan att filma Tarzan som jag just nu tränar mycket följsamhetsövningar med. Jag vill att han ska söka min sida själv – utan att jag ber om det – och följa i alla svängar,  vändningar, åttor och konstiga krumelurer. Det tycker killen är väldigt häftigt och i dag gasade han på rätt så bra med studs och mycket luft under tassarna som resultat. Jag gör inte så mycket mera åt det just nu än att lugnt gå vidare, stanna till mellan varven, ge honom en stilla belöning och sedan fortsätta. Då det händer i ett regelrätt fritt följ bryter jag heller inte utan gör bara halt, låter honom sitta och landa några sekunder och går sedan vidare. Ofta blir han bättre ju längre han får gå, och jag tror mycket på att inte göra för stor affär av saker och ting utan lösa dom på ett lugnt och smidigt sätt för att undvika stress och frustration.

Däremot tror jag på att låta heta hundar få blåsa ur sig mellan varven, för någonstans måste energin komma ut. Därför  lägger jag titt som tätt in bus och heta lekbelöningar, för att sedan försöka trycka in off-knappen och låta honom varva ner igen. Och då vill jag helst att han självmant lägger sig ner för lite stilla mys och magkli.

Jag testar också olika varianter av momentavslut och tranporter mellan moment. Som det känns nu kommer jag få vara försiktig med att ladda momentavsluten. Kanske ska jag bara lugnt bekräfta honom vid sidan, för att sedan knalla vidare mot nästa startpunkt. Det ser kanske inte så flashigt ut, men å andra sidan gäller det ju att hålla hästkrafterna (eller i detta fallet hund) i styr. Då det gäller Mick går det att släppa upp honom mycket mera och generellt låta honom vara i en högre mood, men hundar är som bekant olika – precis som vi människor.

Det blev en lite filmsnutt av dagens träning.  Abby & Tarzan2

I morgon blir det till att kamma till polisoner (Mick), mustascher (Tiger), lugg (jag) och rent allmänt (Tarzan) för då blir det modellande i Nyköping för duktiga fotografen Lena Kerje.

Och snart är det dags för vallträning igen! Yes!!!!

 

13 reaktioner på ”Date med Ditte”

 1. *ler* Inte kan man klaga på Tarzans attityd i alla fall!! Ser härligt ut, men jag förstår att du inte kan tjoa runt för mycket med det energiknippet vid sidan. Bra musik också, vilka är det?

 2. Glömde fråga vad du menar följsamhetsträning? Är det som ett fritt följ fast med andra svängar och hur tänker du där?

 3. Birgitta & Lizzie

  Tack för allt du delar med dej av !! Jag brukar ju oxå varva mellan heta och lugna belöningar, ( men sliter fortfarande med att det är svårt att få ”damen” att snabbt växla från ätbart till kamp .. )

  Jessica S tipsade ju på Kydingeholmslägret om att först godisbelöna innan jag går över till kamp efter ff, men att utnyttja ”jakten” genom att kasta ”prylen” först funkar ibland men inte jämt .. förresten blir jag lite full i skratt när jag ser att det inte bara är Lizzie som ibland vill få lite luft under vingarna :-)) ( alltså tassarna )

  Är för övrigt rätt avis på min kompis Eva med Z som lyckats komma med på kurs hos dej i sommar ….

 4. Emma, vet inte vad det är för musik. Jag stal den från killarnas spellista, men jag kan fråga dom om du vill.

  Följsamhet tränar jag ofta i form av att bara gå på utan kommando, och då vill jag att hunden ska följa med. Inga direkta krav på precision men jag försöker ändå förstärka då den är där jag vill ha den och ser ut som jag önskar.

  Lite som jag jobbar mellan momenten i transporterna – inga krav på ögonkontakt och fotposition men jag belönar även där då hunden spontant har blicken där jag vill (mig, konen, apporten…) och följer mig dit jag går.

  Följsamhetsträning tycker jag också är bra att ta till då man lätt blir lite ”låst och stel” i sitt vanliga fotgående. Med mjuka svängar och krumelurer är det ofta lättare för mig som förare att gå avspänt och få en bra känsla med hunden vid sidan.

  Tack alla för trevliga kommentarer! Och Birgitta, det är flera spännande kurser på gång undre hösten 2012 och våren 2013!! 😉

 5. Nu är det jag som tjatar igen men jag måste få fråga hur ni gör för att få hundarna att tycka det är så roligt att träna. Dum fråga kanske men jag tänker mest på hur man gör mellan moment. Jag kan få Trixan att tycka momenten är roliga men då det är klart vill hon gärna nosa eller titta åt ett annat håll. Jag skulle vilja att hon tyckte det är så kul att hon följer med av ren förväntan på att få göra nästa sak. Förstår du hur jag menar?
  Tips mottages tacksamt. 🙂

 6. Nathalie, vet inte riktigt vad jag ska svara. Prova att försöka se transporterna mellan momenten som ett moment i sig där både du och hunden har en uppgift – nämligen att förbereda för nästa moment och hitta den känsla du vill ha där.

 7. Pingback: FVF (klø seg i hodet) | Kaizer og Dexter

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top