I dag träffade jag Ditte för långlunch och träning.

Det blev verkligen en lååång lunch för vi hade massor att rapportera till varandra – allt från landslagsuttagningar till kennelläger och kurser.

När vi pratat av oss stack vi ut på Dittes träningsplan och körde varsitt pass. Ditte bad att få lite fritt följ filmat då hon fått förfrågan om att ha en fritt följ clinic uppe hos Eva Bodfäldt, och Eva ville ha med en filmsnutt på Abbys fina fria följ i inbjudan.

Vi fortsatte sedan att filma Tarzan som jag just nu tränar mycket följsamhetsövningar med. Jag vill att han ska söka min sida själv – utan att jag ber om det – och följa i alla svängar,  vändningar, åttor och konstiga krumelurer. Det tycker killen är väldigt häftigt och i dag gasade han på rätt så bra med studs och mycket luft under tassarna som resultat. Jag gör inte så mycket mera åt det just nu än att lugnt gå vidare, stanna till mellan varven, ge honom en stilla belöning och sedan fortsätta. Då det händer i ett regelrätt fritt följ bryter jag heller inte utan gör bara halt, låter honom sitta och landa några sekunder och går sedan vidare. Ofta blir han bättre ju längre han får gå, och jag tror mycket på att inte göra för stor affär av saker och ting utan lösa dom på ett lugnt och smidigt sätt för att undvika stress och frustration.

Däremot tror jag på att låta heta hundar få blåsa ur sig mellan varven, för någonstans måste energin komma ut. Därför  lägger jag titt som tätt in bus och heta lekbelöningar, för att sedan försöka trycka in off-knappen och låta honom varva ner igen. Och då vill jag helst att han självmant lägger sig ner för lite stilla mys och magkli.

Jag testar också olika varianter av momentavslut och tranporter mellan moment. Som det känns nu kommer jag få vara försiktig med att ladda momentavsluten. Kanske ska jag bara lugnt bekräfta honom vid sidan, för att sedan knalla vidare mot nästa startpunkt. Det ser kanske inte så flashigt ut, men å andra sidan gäller det ju att hålla hästkrafterna (eller i detta fallet hund) i styr. Då det gäller Mick går det att släppa upp honom mycket mera och generellt låta honom vara i en högre mood, men hundar är som bekant olika – precis som vi människor.

Det blev en lite filmsnutt av dagens träning.  Abby & Tarzan2

I morgon blir det till att kamma till polisoner (Mick), mustascher (Tiger), lugg (jag) och rent allmänt (Tarzan) för då blir det modellande i Nyköping för duktiga fotografen Lena Kerje.

Och snart är det dags för vallträning igen! Yes!!!!