DSC_0316

Jag har alltid varit intresserad av hälsa, friskvård och kost.

Inte så att jag varit något hälsofenomen som alltid tränat, ätit sunt och tagit hand om kropp och själ på bästa tänkbara sätt. Men det har varit en återkommande påminnelse i mitt liv, just detta hur mycket min livsstil egentligen påverkar hälsa, harmoni, energinivå och inte minst prestationsnivå. Det är inte ett dugg konstigt, men ändå tycks jag mellan varven glömma bort det självklara. Att mitt sätt att leva reflekteras i min förmåga att fokusera, prestera och känna mig harmonisk och trygg i den jag är och det  jag gör.

I grund och botten är jag en ”antingen eller-människa”. Det vill säga, gör jag något ska det helst vara fullt ut, annars låter jag bli. Det kan ta sig uttryck på en mängd olika sätt. Ta en tråkig sak som städning. Jag låter gärna bli att städa helt och hållet, tills jag känner att ”NU ska här städas”. Och då avsätter jag gärna fem, sex timmar av en dag att städa hela huset. För då vet jag att allting är rent, snyggt och i ordning så då behöver jag inte fundera över städning tills nästa gång det är dags. Förutom lite dammsugning av hundhår och städning av toa. 😉

Min man är helt tvärtom. Han gillar att gå och putsa lite här och där hela tiden. En trevlig egenskap kan man tycka, men jag kan inte riktigt förstå finessen. Då bli man ju aldrig färdig, utan får leva med vetskapen om att även fast man torkat golvet i köket och hallen så har man resten av huset kvar!

På samma sätt har jag tidigare fungerat då det gäller det här med att träna sin kropp och äta sunt. Antingen har jag gjort det fullt ut….eller inte alls. Men nu när jag blivit både äldre och klokare har jag insett att det finns en gyllene medelväg. Det behöver inte vara antingen eller. Jag kan välja att övervägande delen av veckan äta mat som jag tror är bra och rätt för mig, vilket i mitt fall är minimalt med kött, mjölkprodukter och bröd.  Mycket grönsaker. Både kolhydrater och proteiner fast helst inte vid samma måltid. Minimalt med raffinerat socker och minsta tänkbara intag av e-ämnen och konstgjorda sötningsmedel som typ aspartam och fenylanelin. Men gärna naturligt socker i form av frukt, och då helst på morgonen/förmiddagen då kroppen ”fastat” under natten. Frukt passerar nämligen magsäcken väldigt snabbt, men ligger det osmält mat i form av t e x kött  (som tar lång tid för kroppen att smälta) i matsmältningskanalen hindrar det frukten att passera och då blir det obalans i systemet.

Att jag valt just detta sätt att tänka kring kosten beror enbart på att jag mår väldigt bra av det. Jag blir pigg, får energi, håller min vikt och det känns inte som något svårt sätt att basera tillvaron på.

Men…om jag blir bjuden på köttbullar, potatis, lingon och gräddsås hos svärmor så äter jag gärna det för att jag tycker det är himla gott. Och Leffes  ”Bolognese” som fått koka samman två timmar på spisen skulle jag inte vilja mista för allt i världen – trots att den både innehåller kött (som jag annars gärna avstår) och serveras med pasta (och jag helst inte vill blanda kolhydraterna i pastan med proteinet i köttet). Men det är ju inte undantagen som formar våra liv, det är den ofta återkommande vardagen som sätter sin prägel.

Jag har nämligen insett att allt inte måste vara svart eller vitt i mitt liv. I vissa fall kan jag få blanda lite, utan att tillvaron för den skull blir grå. Snarare tvärtom – den blir mer färgstark!

Något komplett facit för hur vi ska äta och leva tror jag inte finns. Det som känns 100% rätt för mig kanske inte alls passar någon annan. Däremot är jag helt övertygad om att det vi äter och hur vi väljer vårda vår kropp och vårt sinne speglar vår fysiska och mentala hälsa. Men precis som då det gäller hundträning så gäller det att hitta den linje som passar var och en och som man klarar av att leva efter i längden.

Jag börjar så smått hitta en gyllene medelväg vad gäller kost och fysisk träning. Däremot håller jag benhårt fast vid mitt tänk vad gäller städning. Ska man städa gör man det fullt ut… eller så inväntar man rätt tillfälle och gör allt på en gång. Så har man det gjort. För visst finns det roligare saker att tänka på i livet än städning?!!!!