Den gyllene medelvägen

DSC_0316

Jag har alltid varit intresserad av hälsa, friskvård och kost.

Inte så att jag varit något hälsofenomen som alltid tränat, ätit sunt och tagit hand om kropp och själ på bästa tänkbara sätt. Men det har varit en återkommande påminnelse i mitt liv, just detta hur mycket min livsstil egentligen påverkar hälsa, harmoni, energinivå och inte minst prestationsnivå. Det är inte ett dugg konstigt, men ändå tycks jag mellan varven glömma bort det självklara. Att mitt sätt att leva reflekteras i min förmåga att fokusera, prestera och känna mig harmonisk och trygg i den jag är och det  jag gör.

I grund och botten är jag en ”antingen eller-människa”. Det vill säga, gör jag något ska det helst vara fullt ut, annars låter jag bli. Det kan ta sig uttryck på en mängd olika sätt. Ta en tråkig sak som städning. Jag låter gärna bli att städa helt och hållet, tills jag känner att ”NU ska här städas”. Och då avsätter jag gärna fem, sex timmar av en dag att städa hela huset. För då vet jag att allting är rent, snyggt och i ordning så då behöver jag inte fundera över städning tills nästa gång det är dags. Förutom lite dammsugning av hundhår och städning av toa. 😉

Min man är helt tvärtom. Han gillar att gå och putsa lite här och där hela tiden. En trevlig egenskap kan man tycka, men jag kan inte riktigt förstå finessen. Då bli man ju aldrig färdig, utan får leva med vetskapen om att även fast man torkat golvet i köket och hallen så har man resten av huset kvar!

På samma sätt har jag tidigare fungerat då det gäller det här med att träna sin kropp och äta sunt. Antingen har jag gjort det fullt ut….eller inte alls. Men nu när jag blivit både äldre och klokare har jag insett att det finns en gyllene medelväg. Det behöver inte vara antingen eller. Jag kan välja att övervägande delen av veckan äta mat som jag tror är bra och rätt för mig, vilket i mitt fall är minimalt med kött, mjölkprodukter och bröd.  Mycket grönsaker. Både kolhydrater och proteiner fast helst inte vid samma måltid. Minimalt med raffinerat socker och minsta tänkbara intag av e-ämnen och konstgjorda sötningsmedel som typ aspartam och fenylanelin. Men gärna naturligt socker i form av frukt, och då helst på morgonen/förmiddagen då kroppen ”fastat” under natten. Frukt passerar nämligen magsäcken väldigt snabbt, men ligger det osmält mat i form av t e x kött  (som tar lång tid för kroppen att smälta) i matsmältningskanalen hindrar det frukten att passera och då blir det obalans i systemet.

Att jag valt just detta sätt att tänka kring kosten beror enbart på att jag mår väldigt bra av det. Jag blir pigg, får energi, håller min vikt och det känns inte som något svårt sätt att basera tillvaron på.

Men…om jag blir bjuden på köttbullar, potatis, lingon och gräddsås hos svärmor så äter jag gärna det för att jag tycker det är himla gott. Och Leffes  ”Bolognese” som fått koka samman två timmar på spisen skulle jag inte vilja mista för allt i världen – trots att den både innehåller kött (som jag annars gärna avstår) och serveras med pasta (och jag helst inte vill blanda kolhydraterna i pastan med proteinet i köttet). Men det är ju inte undantagen som formar våra liv, det är den ofta återkommande vardagen som sätter sin prägel.

Jag har nämligen insett att allt inte måste vara svart eller vitt i mitt liv. I vissa fall kan jag få blanda lite, utan att tillvaron för den skull blir grå. Snarare tvärtom – den blir mer färgstark!

Något komplett facit för hur vi ska äta och leva tror jag inte finns. Det som känns 100% rätt för mig kanske inte alls passar någon annan. Däremot är jag helt övertygad om att det vi äter och hur vi väljer vårda vår kropp och vårt sinne speglar vår fysiska och mentala hälsa. Men precis som då det gäller hundträning så gäller det att hitta den linje som passar var och en och som man klarar av att leva efter i längden.

Jag börjar så smått hitta en gyllene medelväg vad gäller kost och fysisk träning. Däremot håller jag benhårt fast vid mitt tänk vad gäller städning. Ska man städa gör man det fullt ut… eller så inväntar man rätt tillfälle och gör allt på en gång. Så har man det gjort. För visst finns det roligare saker att tänka på i livet än städning?!!!!

 

 

11 reaktioner på ”Den gyllene medelvägen”

 1. Lotta, Siri & Keiko

  Haha skönt att höra att det finns fler som tänker lite som jag, med städningen. På nåt sätt är jag inte medveten om stöket runt omkring mig förrän jag verkligen har tid att städa, då städar jag i några timmar. Med tanke på mitt tänk kring mat de senaste månaderna har jag börjat planera mer kring mina måltider, så att jag inte ”glömmer bort” att äta. För då blir jag så hungrig och då äter man ju tyvärr skräpmat. Äter inte kött alls, undviker kolhydrater men jag kan äta det, då helst potatis. Har alltid varit jätte noga med vad mina hundar äter och fått hjälp av en tjej som är super duktig. Hon har även nu hjälpt mig, så numera tar jag lite tillskott för att få i mig det kroppen behöver. Har funderat på att söka mer hjälp för att äta rätt, men börjar så här till en början 🙂

  1. Håller fullständigt med dig. De gånger då jag äter dålig mat är när jag är stressad och inte hinner (läs orkar) planera. Då slinker det ner saker bara för att stilla hungern tillfälligt. 😉

   Jag skulle nog kunna utesluta kött helt och hållet och har under vissa perioder också gjort det.

   Ses på tisdag! .)

 2. Blev intresserad av ditt kosttänk men skulle vilja veta vad du baserar det på. Inte blanda kolhydrater och proteiner i samma måltid. Hur undviker du det?

  1. Inte svårt! Läs Irénes inlägg nedan så förstår du. Kött och grönsaker/sallad eller fisk och grönsaker/sallad. På så sätt undviker du kolhydraterna tillsammans med proteinerna. Och då jag äter kolhydratkost typ pasta (vilket jag gör ganska ofta) så äter jag ofta tomatbaserade såser till. Finns hur många goda recept som helst! 🙂 Tror nämligen på att äta mat som kroppen har lätt att smälta, där näringen upptas snabbt och resten försvinner snabbt. Blandar man kolhydrater och proteiner tar det längre tid för maten att passera matsmältningssystemet. 🙂

 3. Hm… om du tycker att du unnar dig när du äter lite husmanskost så har du inte så stora krav på god mat 😉 Tycker spontant att du borde ha svårt att få i dig tillräckligt med energi & vitaminer för att orka. Men som sagt känner du att du mår bra & orkar = Kanon! 🙂

  1. Ha ha, om du visste hur mycket god mat jag unnar mig! 😉 Det känns nog tvärtom för mig…att jag får i mig massa vitaminer och bra minimalt processsad mat med mycket näringsämnen kvar. Även fast jag ”fuskar” med lite hederlig husmanskost i bland. 😉

 4. Att undvika blanda kolhydrater och proteiner är en variant som jag levde länge efter då jag jobbade som au pair Italien. I den familjen åt man alltid grönsaker till köttet och fisken. Till pastan grönsaks eller tomatsåser. Jag höll fast vid den varianten långt efter att jag kommit hem till Sverige och mådde mycket bra av den. Kanske jag skulle börja igen. 🙂

  1. Ja det är en variant som känns vettig och jag vet att man äter mycket så i Sydeuropa. Är inte superstrikt med det som sagt men försöker hålla på det då jag är hemma i alla fall. 🙂

 5. Har gjort ungefär samma val som du men helt uteslutit kött. Äter däremot fisk och ägg, men inte mjölk eller ost. Har aldrig mått så bra i hela mitt liv och är piggare än någonsin! Att jag dessutom tappat åtta kilo på tio månader utan att banta gör inte saken sämre!! 😉

 6. Intressant inlägg och kul kontrast till hundträning. 😉 Själv har jag blivit väldigt medveten om vikten av att äta bra mat utan tillsatser och helst bara ekologiska produkter. Fullt ut går det inte (om man inte odlar allt själv) men om du köper Kung Markattas produkter så kan du vara rätt säker på att de inte innehåller tillsatser i form av e-ämnen och annat skräp. 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top