En danslektion med Susan

Förra helgen träffade jag goda vännen Susan Wastensson.

Susan vann nyligen SM i HTM och blev 6:a på VM med sin härliga border collie Frodo. Det var Susan som för fem år sedan tipsade mig om då nyss födda Rockstjärnekullen, så man kan nog nästan säga att hon är gudmor till Mick.

Förutom att Susan är en unik och supergo person i sig med mycket drivkraft och fighting spirit, så är hon en duktig hundtränare. Det fick vi återigen se prov på i helgen då hon b l a visade upp ett fantastiskt fritt följ och grymma apporteringar med sin unga bc Sting, som ännu inte fyllt ett år.

Bland mycket annat i hundträningen är hon en mästare på att plocka fram snygga fria följ och en makalös följsamhet på alla sina hundar. Hon har fyra border collies med varierande temperament och egenskaper, men gemensamt för alla är att de jobbar grymt snyggt vid sidan. Position, utstrålning, glädje, samarbete, teknik…allt är fint – och showigt!

Vi pratade givetvis en hel massa hundträning då vi sågs, och jag frågade henne lite hur hon tänker och lägger upp träningen för att lyckas så bra.

Nu tillhör Susan den trevliga kategori människor som har en sund distans till sig själv och det hon presterar, och därför skrattade hon lite och svarade ödmjukt:

-Jag har faktiskt ingen aning. Jag går nästan bara på känslan och tänker inte så himla mycket.

-Men kom igen nu! Klart du måste tänka igenom och planera steg för steg, annars funkar det ju inte (sa hon som nyss inhandlat en svindyr träningsbok och katalogiserar varje tanke, känsla och detalj…nästan!)

-Jag är inte så jättestrukturerad, svarade Susan. Och om jag tänker för mycket på det jag gör så blir det sällan bra. Jag försöker tänka genom hunden, och känna och uppleva samma sak som den gör. Så jag vill bara fokusera på att dansa fram med min hundpartner och hitta rytmen, takten och samspelet.

Vi fortsatte diskutera detta intressanta ämne under en lång stund, och då jag åkte hem tänkte jag mycket på det Susan pratat om.

Att planera och vara organiserad i sin träning är förvisso bra, men kanske man ibland tänker för mycket – på bekostnad av känslan och upplevelsen i nuet. Jag tror man många gånger är alldeles för inriktad på teknik (och tävlingsmoment!) i stället för att vara öppen och bara tillåta sig känna och njuta.

Det här låter säkert jätteflummigt i mångas öron. Allt som inte går att förklaras rent konkret och bevisas vetenskapligt har ju en förmåga att göra det… 😉 Teknik är så mycket mer konkret och enklare att hantera än känslor. Och så mycket lättare att ändra…

Jag övertalade i alla fall Susan att svara på några frågor till min blogg. Kanske kan det vara intressant för flera än jag att få nya infallsvinklar på träningen, och inse att det finns många vägar att nå sina på mål på. Och framförallt inte glömma bort att det är hundens och vår egen känsla och upplevelse som vi bygger all vår träning på.

För er som inte sett Susans och Frodos fina HTM-program lägger jag länken här nedan. Och för er som sett det – titta igen! Själv kikar jag ofta på det. I mina ögon innehåller det ALLT det jag tycker hundträning handlar om, och jag blir alldeles lycklig över att se detta härliga ekipage steppa omkring på scenen! You rock guys!!!!!

watch?v=owN3Nz5cc2w

INTERVJU MED SUSAN 

Hur tänker du när du börjar träna följsamhet med din valp eller unga hund?
Fritt följ tränar jag så enkelt och roligt som möjligt. Viktigast att känslan hos mig och hunden är rätt, trygg, harmonisk, förväntansfull, glad och en vilja att verkligen vilja gå fot.
När jag började träna med Sting så var det medan vi lekte och hade kul. Mitt i leken sticker jag iväg och när han kommer vid min vänstra sida kommer belöningen som jag har under armen. Första gångerna behöver han ju bara vara vid vänster sida men ganska snart måste han komma i fotposition för att få belöningen. Jag ”dansar” och busar omkring och han VILL verkligen följa med mig och hitta rätt position. Ibland får han leksak och ibland godis. Här måste jag också läsa hunden om han behöver gasas eller bromsas, jag vill verkligen ha in rätt attityd och känsla från början.
Genom den här leken tränar jag även in vändningar, börjar med stora cirklar och sen mindre och mindre.
Här tränar jag också olika tempon från början. Det ska vara lika enkelt att följa hur fort jag än går.
Tränar även genom att ställa mig bredvid honom när han sitter och belönar honom med godis som jag har under armen. Gjorde så här när han skulle få sin mat och ibland fick han väldigt mkt av sin mat från min arm. Lärde sig väldigt snabbt var det är lönsamt att vara. Jag är väldigt noggrann med att belöningen kommer där jag vill han ska vara.
Detaljtränar du så småningom då hunden börjar bli säker och snabbt vill komma in och vara vid sidan, och hur lägger du upp passen då?
Jag tränar en del bakdelskontroll med burk, speciellt med tanke på stegförflyttningar, och försöker även få fram det i ”dansen”.
Generellt tränar jag inte mycket detaljträning, såklart att vissa bitar är svårare än andra och då måste man ju detaljträna.
Vad tycker du är det viktigaste för att få ett snyggt fritt följ?
Jag vill ha ett flyt, hunden och jag ska vara ett, det är så härligt att gå när man har en hund bredvid sig vars ögon strålar av glädje och följer mig glatt och villigt. Uthållighetsträningen jobbar jag med genom att försiktigt dra ut på tiden innan belöningen kommer, måste läsa hunden så den inte tröttnar. Tänker inte på att jag tränar uthållighet utan det bara blir så.
Lexie älskar att gå ff och jag gör ofta valpövníngen både med henne och Frodo. Fast när de kan gå fot kan man ju utmana dem lite mer så att de verkligen får kämpa sig in till vänstersidan.
Sen tränar jag också väldigt ofta till musik vilket gör att det blir ännu roligare! HTM är  för övrigt ett utmärkt sätt att uthållighetsträna sin hund i positionsarbete vid sidan på ett roligt och lättsamt sätt!!!

12 reaktioner på ”En danslektion med Susan”

 1. Hanna å Kakan

  Jag tror jag är ”kär” i Susanne, härlig människa å väldigt inspirerande ;)…

  Jag blev helt såld på det hon å sting visade i boxholm.. Tänk mindre å ha mera skoj!!!!!
  Hanna å kakan

 2. Vilket underbart teamwork! Eloge till dig Helene som belyser saker från olika håll och låter oss ta del av allt detta. Suveränt!

 3. Filmen har jag sett på youtube förut men den tål att ses igen. Det verkar vara en himla gullig och duktig tjej. Gillar också ditt öppna tänk och att du låter oss vara med i dina funderingar kring träningen. Väldigt givande för mig som också är en tänkare. 🙂 Bästa hundträningsbloggen!!

 4. Man blir tårögd när man ser hur fint dom samarbetar, tycker hunden är lite lik mick om man undantar öronen….är dom släkt?

 5. Så fantastiskt fint! Underbart att se glädjen hos hunden och så fint den följer! Tror du inte Tarzan vore en perfekt hund att träna heelwork med? Han är ju också så där showig i sig själv och det ser snyggt ut då man dansar fram med en sådan hund. Krabat är nog lite för ”städad” för den typen av träning, eller vad tror du?
  Kram Eva

 6. Glad blev jag 😀 Jag är ju egentligen ingen strukturerad och tänkande person, men har fått höra så många ggr att man måste organisera sig. Så, då kan jag vara lite sådär ”halvdan”, det finns hopp även för den sorten 😉
  Glad Frodo hund på filmen, super kul att se 😀 !

 7. Helen & Thena

  Mycket intressant och tänkvärt. Det verkar som om jag numer inte bara är med i Helene L:s fanclub utan även Susanne W:s. Men visst kan man vara med i fler än en? 🙂
  kramelikram

 8. Hanna, inte svårt att bli ”kär” i den goa människan! 😉

  Superkul med all respons, och trevligt att så många av er skriver en liten kommentar. :-))) 344 läsare har i skrivande stund besökt detta blogginlägg och därmed tagit del av Susans filosofi. Nice!

  Och Helen, visst kan man vara med i fler än en fan-clubs, och då i synnerhet Susans!!! 😉

 9. Jag är så inne på samma tanke, utan flyt och känsla så är tekniken inte lika mycket värd. Men man kan få till den på olika sätt och Susans har jag kunnat studera genom åren och hon är verkligen en baddare på att få till det snyggt och härligt att titta på. NM och SM-programmet var fantastiskt. Nu laddar hon om för VM i Salzburg. Önskar henne så mycket Lycka till! 🙂

 10. Helt fantastiskt med denna inställning till hunden & all träning!
  Gillar verkligen resultatet blir bara glad när jag ser detta par tillsammans, hoppas verkligen att man kan få till en liten bit av utstrålningen som dom visar ihop. Ska bli roligt att se framtida tävlingar och nummer i HTM !! Jag hoppas att jag får uppleva att se
  Susanne & Frodo ”live” förhoppningsvis i år !! 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top