Hypnos

Har ni varit med om att sitta och köra bil en längre sträcka. Plötsligt märker ni att ni är framme, utan att ni varit medveten om någonting de sista fem milen? De har liksom bara försvunnit från tid och medvetande. Det är ungefär samma tillstånd man befinner sig i då man är under hypnos.

Hypnos är otroligt fascinerande, och ju mera jag läser och hör om det, desto mer sugen blir jag på att lära mig tekniken.

Det är mycket motorsport och racing i vår familj, och jag tycker det är himla intressant att se hur man hanterar den mentala biten som racerförare, och team runt omkring. Då det gäller de riktiga proffsteamen är det…proffsigt värre. Teamen är otroligt medvetna om att allt måste stämma och funka för att man ska ha de där hundradelarna på sin sida. Mentala coacher, kostexperter, PT:s, och coacher inom kommunikation (alltså att få team och förare att kommunicera med varandra på ett så bra sätt som möjligt) är några av de personer som är med och bidrar till framgångskonceptet.

Förarna jobbar enormt mycket med mental träning. Och det är klart, sätter man hjulen en halv decimeter utanför banan kanske man inte bara mister en placering – man kanske i allra värsta fall mister livet. (Fast det är tack och lov väldigt ovanligt med dagens bilar!) Så det gäller att inte lämna något åt slumpen, varken då det gäller mentala förberedelser, tester, upplägg, inställningar på bilen etc.

Många proffsförare jobbar också med hypnos. När man hör ordet hypnos får nog många associationer till människor som svävar fritt genom rummet eller gör massa konstiga saker på begäran av hypnotisören. Men det handlar om show och underhållning, och är långt ifrån den typ av hypnos man använder sig av i mental träning.

Hypnos handlar om att försätta sig i ett speciellt mentalt tillstånd där man ”medvetet kopplar in det undermedvetna”. Det låter kanske flummigt, men de personer jag pratat med som använder det som mentalt redskap säger att det fungerar makalöst bra. Som allt annat kräver det givetvis träning. Det gäller inte bara att veta hur man gör, man måste träna på det ofta – som allt annat man vill bli bra på.

Destruktiva tankar föder destruktiva känslor, som i sin tur tar mycket energi i anspråk. Ska man då till varje pris undvika alla jobbiga känslor? Nej, det tror jag inte, men för mig känns viktigt att kunna hantera dom på ett bra sätt. Jag vill kunna välja att känna mig nervös, sorgsen, arg eller besviken om jag tror att det är bra för mig att vara kvar i känslan ett tag. Men i andra situationer är känslan bara ”i vägen”, gör så jag mår dåligt, fattar taskiga beslut, sårar min omgivning, tar massa kraft som jag i stället skulle kunna använda till vettiga saker. Och det är då jag vill ha redskap att kunna stoppa tanken och ersätta den med en bättre.

Man kan enkelt säga att hypnos är en lite djupare form av mental träning. Det finns människor som inte är mottagliga för hypnos, medan de allra flesta är mer eller mindre mottagliga. Själv har jag fortfarande inte provat, men jag inbillar mig att jag hör till de mottagliga. Vi får se framöver om jag har rätt… 😉

5 reaktioner på ”Hypnos”

  1. Mycket spännande! Min kompis bror pluggar och tränar löpning i USA. Dom jobbar jättemycket med hypnos inför tävling, och det verkar som det är mer vedertaget där. Tycker det låter kanonkul! Var utbildar man sig i Sverige?

  2. Så spännande Helene! Du är alltid på väg mot nya utmaningar och ständig utveckling. Beundransvärt!
    Kram Eva

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top