Intervju med Karin Daun

43f94c0d-a3e7-42fc-8d40-76d98c73e7534

Jag brukar ofta tänka på alla trevliga människor jag lärt känna tack vare mitt hundintresse. Några av dom har blivit verkliga vänner. En av dom är Karin Daun, som har Tarzans bror Snikke, i Göteborg.

Jag träffade Karin första gången på en kennellträff när jag nyligen tagit över Tarzan. Vi klickade liksom med en gång, och har sedan dess haft regelbunden kontakt. Karin har även hjälpt mig mycket i mina tankar kring Tarzan och hans träning eftersom hon är välbekant med både styrkor och svagheter hos dom här grabbarna.

Och allt som oftast kommer vi fram till samma slutsats… Det är inga superlätta hundar vi har,  men fy tusan vad dom är härliga att jobba tillsammans. Det spelar ingen roll vad man erbjuder för aktivitet så svarar dom ”YES!!!” och så ger dom allt – och lite till.

Nedan följer en liten intervju som jag gjorde med Karin för en tid sedan.

Tack för din medverkan!! 🙂

Berätta lite kort om din hundtränarbakgrund. 

Min första hund var en strävhårig tax som jag för 25 år sedan tränade och tävlade upp i lydnadsklass 3 och appellklass i spår.
Sen blev det blev det schäfer under många år. Mest bruksspår men även lydnadsklass elit. Jag tyckte det var väldigt roligt att själv klura ut hur momenten skulle läras in. 

Med mina två första schäfrar deltog jag på 3 bruks-SM var i spår. År 2001 kände jag att jag ville lära något nytt. Fårvallning verkade vara en utmaning. Därav första border collien Jippo. Med honom har jag ett brons och ett silver från bruks-SM och ett silver från Nordiska Mästerskapen. 

Sen kom Snikke som lyckades kvala till bruks-SM vid 3 års ålder. Var först tveksam om jag skulle starta honom på ett SM så tidigt men tänkte det går nog om jag planerar med förnuft. Att vi skulle vinna SM, bli Årets Spårhund och dessutom Årets Brukshund 2012 var överraskande.

Nu finns även parson russell terrriern Puzzel i familjen och vi lär oss agility tillsammans. Jag tycker det är väldigt utvecklande att lära nytt och få vara nybörjare. En viktig erfarenhet när man själv håller kurs och ska lära ut. Då vet man hur det känns och att man inte alltid kan ta till sig det som sägs första gången.

I dag är du lycklig ägare till Toppborders Snikke. Berätta om era meriter och vad som gör Snikke till en så fantastisk hund (förutom bra träning så klart;)

Snikke passar mig som hand i handske. Han har allt en hund ska ha. Alltid glad, fartfylld och kan träna obegränsat. Hans självförtroende är enormt. Tittar man på hans MH spindeldiagram, så har han extra av allt, inte alltid så lättstyrd alla gånger eftersom han både är envis och kan mycket själv. Men vad jag älskar att träna denna hund! För några veckor sedan lyckades vi få till en elitspårtävling nästan helt perfekt, ofta är det mycket bra, men perfekt är svårare. 644,5 p av 650 möjliga. 

Hur tänker du i träningen med Snikke? Har du någon röd tråd som du följer? 

Ja vi leker väldigt mycket, tränar delar av moment, jag gör det lätt och roligt. När jag tränar försöker jag läsa hundens kroppsspråk, så jag redan innan t ex en temposänkning kommer, kan ana att något är på gång. Vill inte ha höga berg och djupa dalar, utan försöker hålla träningen på en så jämn hög nivå som möjligt. En viss kravfas går inte att utesluta. Tar hjälp av träningskompisar, så att verkligheten verkligen ser ut som jag föreställer mig att den gör Ler

Snikke har hittills en valpkull, och inom kort kommer nästa gäng födas hos Lena Martens. Hur du hunnit se något av hans första kull? 

Ja absolut. Har kontakt med alla valpköpare. Det kommer ofta små träningsvideos och fantastiska tävlingsresultat börjar droppa in. Har varit med både på kennelläger och MH. Några valpar finns här i Göteborg så dom har jag förmånen att få se lite oftare.

Handen på hjärtat… Vad är roligast? Bruks eller lydnad?

 Ha ha, bruks det är mitt första val. Eftersom hunden får jobba med nosen. Både hunden och jag är nöjda efter en tävlingsdag med spår, uppletande och lydnad. Omväxlande. 

Vad är dina närmaste planer tillsammans med Snikke? 

Vi har redan kvalat till lydnads- och bruks-SM 2016. Så fårvallning kan vi ägna mer tid åt nu. Under vintern ska jag även försöka förbättra elitlydnads momenten. 

Nedan en liten filmsnutt på en kall vinterträning med Bröderna Brothers.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top