Intervju med Sarah Karlsson -”Målmedvetenhet är nyckelordet”

dsc_4792

Under hösten och vintern kommer det dyka upp intervjuer med lite olika hundtränare här på bloggen. Först ut är årets SM-vinnare Sarah Karlsson-Pettersson som med sin Exxi inte bara knep SM-guldet utan också blev uttagen att representera Sverige på Nordiska Mästerskapen i december. Hon är den första från Talangtruppen som kliver i i landslagsdräkten, men säkerligen inte den sista. 

Om man bara ska använda ett enda ord för att beskriva Sarah så får det nog bli MÅLMEDVETEN. Med två små barn och ett heltidsjobb (som dessutom innefattar skiftarbete) krävs både hög ambition och en vilja av järn för att förverkliga sina mål. Men så har också den här tjejen en energinivå utöver det vanliga.

Här nedan kan du läsa om hur hon tänker kring träningen och vad hon prioriterar och hur hon planerar. Tack Sarah för att du ville medverka på bloggen. 

1. Vad tycker du är det viktigaste och det du lägger mest vikt vid då du börjar träna en ung hund?

Det jag anser viktigast är att bygga upp en relation där jag lär känna min unga hund och den lär känna mig. Hur vi fungerar, vad vi reagerar på, vad vi gillar och vad vi inte gillar. Tycker även att det är viktigt att man sätter lite ramar på vad för beteende som är acceptabla och som ryms inom dessa ramar. De kan vara väldigt varierande, i mitt hem i vart fall, beroende på vad man har fått för liten individ. Då har vi en grund som gör att man får tillit till varandra. Denna grund byggs ju hela tiden upp, men jag tycker att denna biten är viktig och att man först lägger tid på relationen innan man börjar träna ( vilket jag i och för sig börjar väldigt tidigt med, men mer i form av lekar) 

 
Rent träningsmässigt så böjar jag sedan med byteslekar, apporteringar, rutan, belöna operanta beteende osv. Sitta, ligga och andra ”färdiga” beteende väntar jag oftast med för det är något som de ska göra hela livet i olika situationer. Jag tränar heller inte så mycket stadga med mina hundar. Gick en fluga i det där ett tag att alla valpar skulle besitta stadga i allt och gärna med hjälp av omvänt lockande…… och nej det är inget för mig!
 
2. Vad tycker du har varit lätt resp svårt i träningen med Exxi?
 
Det lättaste med Exxi är att få upp henne i fart, attityd och engagemang. Det svårare har till en början varit att få Exxi lugn och harmonisk i situationer där hon inte känt sig bekväm. Jag tycker att vi har hittat en fin balans, där jag släpper efter på en del saker för att underlätta för Exxi och på en del punkter har jag lagt på lite krav för att vi gemensamt skall kunna lösa vissa dilemman.
 
3. Kan du i stora drag berätta hur du lägger upp träningen, t e x under en vecka? 
 
Våra veckor ser väldigt olika ut, men jag planerar oftast hela veckans träningar och modifierar efter hand om det behövs. Ibland har vi perioder då vi kampanjar kanske endast ett moment en hel vecka. Men oftast så varvar jag dagarna i veckan med en dags detaljslipning och nästa dag kedjor eller uthållighet. Beroende på hur jag jobbar så kan det bli 2-3 korta intensiva träningspass på en dag eller ett långt träningspass. Det viktiga för mig är att jag alltid vet vad jag ska träna på och VARFÖR, men det ännu viktigare för mig är att jag måste ALLTID ha en plan B om något inte skulle utvecklas eller gå som jag tänkt. Just därför är jag ingen jättebra elev egentligen ?, jag kan inte ”bara” prova på en grej om jag inte tänkt igenom det och har en handling på hur jag löser det hela om det inte ”fungerar” eller rättare sagt passar mig som hundtränare.
 
4. Hur kommer du förbereda er inför din första tävling i de blågula färgerna? 
 
Jag kommer förbereda oss på samma sätt som jag gjort inför SM, landskampen mot Norge samt våra rankingtävlingar, genom att försöka toppa formen genom att vara friska och starka fysiskt och psykiskt. Mycket motion och massor utav träning, både för att förbättra svagheter men också för att belöna och behålla våra styrkor. Vara väl pålästa på vad man lägger stor vikt vid internationellt men framför allt så ska vi fortsätta ha kul och trivas med det vi gör !
 
 5. Vad tror du är den största enskilda faktorn till att du och Exxi kommit så långt på så relativt kort tid ?
 
Utan tvekan så tror jag att det har varit min målmedvetenhet, envishet och beslutsamhet! Jag vet inte hur många gånger jag hört mig själv säga;  ”DET SKA F** GÅ!!!”   
Och som jag har växt som person genom de orden!
 
 
Jag vill tillägga vikten av att våga tro på sig själv och tro på att man känner sin egen hund bäst. Det är aldrig någonsin fel att ta hjälp av andra, men ibland måste man våga kavla upp ärmarna och prova sig fram för att lösa problematik och komma fram till sin egen väg. Goda råd och tips är guld värda, men gör dem till dina egna. I slutändan vill man inte vara en sämre kopia utan ett starkare jag och vi !
Tro aldrig lågt om någon annan eller för högt om sig själv, då utvecklas man!
dsc_4801
 

7 reaktioner på ”Intervju med Sarah Karlsson -”Målmedvetenhet är nyckelordet””

  1. Jag var säker på att det var Tarzan med apporten tills jag läste texten! ?? Vissa likheter…….. Intressant läsning, kul att läsa hur duktiga hundtränare tänker. Kram

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top