DSC_1209

Det är lite knepigt när man har flera hundar av olika karaktär.

För border colliekillarna är det inga problem att gå en långpromenad i -17 grader. Mick har bara fått tasskramp en gång i sitt liv, och då var det nog en bra bit under 20 grader. Tarzan har aldrig fått det – i alla fall inte så länge jag har haft honom. Förmodligen beroende på att hans tassar sällan hinner nudda marken…

Men lille Tiger får kramp i tassarna direkt då det är så här kallt. Jag värmer med min hand, lyfter upp och bär en bit, sätter ner honom så han får springa en stund…men så tvärstannar han tvärt med lyft tass och ser på mig med olycklig blick. Och så får jag börja om igen.

När det är så här kallt har jag fått gå en liten runda först med alla hundar, sedan har jag gått tillbaka och lämnat Tiger hemma, och därefter gått en lite längre runda med bc-killarna. Men det tar ju massa extra tid!!

Så i dag satte jag på Tiger små bebissockar på tassarna. Jag tejpade fast dom ordentligt så de skulle sitta, och så tog jag bilen upp till Älvan där man kan gå flera kilometer på en liten grusväg utan att möta så värst många bilar. Hundarna kan vara lösa hela tiden och springa bäst dom vill. Tiger sprang glatt iväg med sina röda små sockar på tassarna och stannade inte en enda gång för att tassarna fick köldkramp. 🙂 Vi promenerade i över en timme och jag passade på att träna lite fritt följ med samtliga hundar medan vi gick på vägen, och dessutom lite ordförståelse med Tarzan.

Väl hemma blev det mer lydnadsträning för Tarzans del. Veckans prio ligger på:

1. Springa till punkt i rutan. Tänka mera stanna än springa.

Eget uppgiftsmål: Förbereda honom på ett sådant sätt att han har stor chans att göra rätt. 🙂

2. Snabba lägganden i inkallning

Eget uppgiftsmål: Se till att stanna honom på olika ställen. Variera mellan att belöna snabbhet och stadga. Vara supernoga med att han inte rör sig en millimeter innan jag kallar in (jag utgår från stående).

3. Fritt följ med fokus på bakdelskontroll

Eget uppgiftsmål: Förbereda genom att påminna om bakdelen. Då Tarzan blir väldigt fokuserad kan han i bland ”glömma bort” att svänga med ordentligt med rumpan. Och vid andra tillfällen kan han överarbeta då han tänker för mycket ”svänga”. Min uppgift är att ha koll på vad han tänker och agera snabbt därefter.

4. Tävlingsmässig kedja med fokus på att utföra sakerna lugnt – trots att belöning uteblir

Eget uppgiftsmål: Behålla rätt tanke och fokus och inte låta mig påverkas av atombomben vid min sida. 😉

5. Gruppmoment

Dom kör vi inne nu när det är så kallt. Prio ligger på olika saker såsom snabba lägganden, stadga, uthållighet i tid, störning, snabba uppsitt etc. Och på sitt är det prio stadga och fokus.

Eget uppgiftsmål: Lägga på en svårighet i taget. Förbereda på det sätt jag tror är bäst. ha en tydlig plan B för allt som kan hända.

Det mesta funkade bra i dag. Tarzan var laddad till max i kylan, trots promenaden innan, så jag fick anpassa träningen lite efter hans aktivitetsnivå. Det vill säga…inte börja med fritt följ, och se till att göra övningarna lagom svåra genom att blanda stadge- och springövningar på ett klokt sätt.

Jag förstår inte riktigt hur den hunden är funtad, för han kan arbeta precis hur länge som helst utan att mattas av det minsta. Jag tror aldrig jag kommer få en liknande hund igen, och det försöker jag ha i åtanke då jag i bland tycker att han kräver så ofantligt mycket arbete. Alltid på hugget. Ger alltid järnet. Jobbar  hur länge som helst för minsta torra matkula. Ja herregud…