Kreativa promenader

DSC_0272

Nu blir det lite långt mellan blogginläggen.

Tiden räcker just nu inte till för så mycket annat än jobb och planering av flytt med allt vad det innebär. T o m hundträningen går på sparlåga, något som varken uppskattas av mig eller de fyrbenta. Jag försöker få till små korta pass när jag har en stund över, men de där strukturerade och välplanerade passen får nog vänta lite.

Annars är de dagliga promenaderna ett ypperligt tillfälle att kombinera med lydnadsträning, egen fysträning för matten (varvar att gå och springa) och aktiverings/impulskontrollövningar av olika slag för hundarna. Jag brukar t e x lägga alla hundarna (utom Tigge Terrier som vägrar lägga sig ner om det är blött i mossan så han får stå) och sedan skicka en och en upp på den sten eller stubbe jag dirigerar till. Och för somliga svart-vita är det allra svåraste att ligga kvar och vänta medan kompisen får göra roliga saker i form av fjärrdirigering eller konster på stenen.

Likaså skickar jag dom en och en runt träd. I bland får dom göra ett ställande eller läggande på väg mot mig och andra gånger skickar jag vidare upp på en sten bakom mig.

Fritt följ på olika underlag är också en bra ”promenadövning”. Mick har alltid haft lite svårt att hålla blicken stadigt på mig om underlaget förändras, medan Tarzan inte påverkas lika mycket. Så för Mick är det en utmaning att växla från gräs/grus/vått/torrt/upptrampad stig/mossa. Och om man som förare har lite svårt att slappna av och gå ledigt och mjukt så tror jag skogen och stigarna kan vara till stor hjälp, för det inbjuder  till lite lättsammare gående.

Vittringsanalys bland 50-talet grankottar, hopp/apport av pinne över stock, balansövningar på omkullfallna trädstammar och stadgeövningar av olika slag – ja, det mesta kan man få till under de promenader man ändå gör varje dag.

Mina hundar tycker de här övningarna är superkul och för mig är det bra de dagar jag inte hinner träna på planen. För Mick och hans långa kropp är balansövningarna super och Tarzan får träna mycket stadga och impulskontroll genom att lära sig vänta. Tiger får briljera genom att göra fjärrdirigering och ”sitta fint” på de smalaste stenarna där bc-killarna knappt får plats med sina tassar.

Och själv är jag hyfsat mör efter att ha sprungit intervall sista kilometern tillbaka till bilen. En minut jogg, två minuter halvsnabbt, en minut snabbt, en minut gående, en minut jogg osv. Prova att springa en minut det fortaste ni kan – det är grymt jobbigt!! Åtminstone har jag mjölksyra och andnöd efter den minuten. Mitt mål fram till 1 juli är att orka hålla samma tempo hela minuten. F-n vet hur det ska gå… 😉

 

16 reaktioner på ”Kreativa promenader”

 1. Äntligen! Som jag väntat….. 😉
  Förstår att det är fullt upp och skojar bara med dig. Älskar dina bloggar och alla bra tankar och idéer man får. Och nu ska jag ut och försöka dirigera fröken upp på stenar. Men löpningen tror jag jag skippar. Hurtbulle!! 🙂

  1. Ha ha, nu är det ju inte så att jag löptränar på varje promenad precis. Men jag gillar att tillfredsställa flera behov vid ett och samma tillfälle – i stället för att avsätta tid för gymet eller ge mig ut och springa själv så passar jag liksom på när jag ändå är ute med hundarna.

   Dirigera på du – det kommer hon garanterat gilla!

 2. Tack söta du för tips! Väldigt många bra saker som jag aldrig tänkt på. Pomme brukar få balansera på stockar men mer än så har det inte blivit. Men nu ska vi börja träna mer på våra promenader. Kanske man får en mer lyhörd hund på kuppen!
  Kram Eva

  1. Absolut att du får! Tarzan får jag köra bort med milt våld från min sida. Mick är ju lite mer självständig men även han söker mer kontakt på promenaderna efter att vi tränat på detta sättet.

   Kram H.

 3. Tack för värdefulla tips. Det där med att gå fritt följ på stigar och vägar köper jag direkt som gärna faller in i militärisk stel marsch på lydnadsplanen. 😉

 4. Kram på dig du fina människa. Du gav mig en energikick och en röd tråd som jag saknat, mycket tacksam för det. 🙂
  Vi ses i sommar igen!
  /Marie

 5. Helen & Thena

  Thena älskar också stenlekarna. 🙂
  Visst är det Mick på bilden, även om han inte riktigt är sig lik. Kanske föra att ha är blöt… men blicken känner man ju igen. <3
  Kram

  1. Det är en gammal bild på Mick när han var yngre och inte hade fått så mycket lejonman ännu. 🙂
   Kram H.

 6. Lotta, Siri & Keiko

  Halloj! Har hamnat i liknande sits, för mycket att göra! Tack för att du delar med dig!
  Allt gott! Kram

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top