fartigt-varre-kopia

När man tränar sin häst är man noga med uppvärmning och nedtrappning.

Minst tio minuters skritt på lång tygel och så joggar man i gång hästen i trav och sedan galopp i lång, låg form på omväxlande raka och böjda spår. Mycket övergångar mellan olika gångarter och tempoväxlingar för att hästen ska kunna korta respektive länga sig och vara kvick i sina fötter. Allt för att förbereda den på det lite mer krävande arbete som kommer efter själva uppvärmningen. Efter passet varvas hästen ner i lång, låg form igen och skrittas sedan av på lång tygel. 

i3447322w328h224v20131026t094710z

Jag önskar att jag hade lite samma tänk när det gäller hundträningen, men tyvärr ser det inte alls ut så när jag tränar Tarzan. 

Varför var jag så mycket noggrannare med min häst än jag är med min hund? För en sak är säker – lydnadsträningen med sina explosiva starter, snabba stopp, tighta svängar mm sliter minst lika mycket på hundens rörelseapparat som dressyrens rörelser gör på hästens.

Beror det på tidsbrist?  Nej, för i så fall borde jag inte haft tid med det då jag tränade hästen heller. Beror det på lathet? Ja, kanske till viss del. Men till största delen tror jag det beror på att vi inte ”tänker fysiologiskt” på samma sätt när vi tränar hund som man gör som ryttare. 

Jag skulle egentligen vilja att ett hundträningspass såg ut ungefär så här: Promenad med avslutande 5 minuters skritt i koppel.  5-10 minuters uppvärmning utanför planen.  Träning 30-60 minuter. 5-10 minuters nedtrappning med skritt i koppel. Det skulle innebära att jag förutom den egentliga träningen  skulle få lägga 10-20 minuter extra på uppvärmning och nedtrappning. Och det är inte särskilt mycket extra tid.

Skritt är en underskattad gångart för många hundtränare, inklusive mig själv. Jag tror många hundar aldrig skrittar mer än när dom går inomhus. Och det gäller nog i synnerhet oss som bor på landet och nästan alltid har våra hundar lösa på promenaderna.

chakina1-714x500 

I skritten får hunden verkligen jobba genom hela kroppen, länga ryggen och ta ut steget. Viktigt för alla hundar, men extra viktigt tror jag det är för explosiva individer som alltid springer fort och lätt blir spända i sina muskler.

14311290_10154031347903237_8939030775281009016_o

 

Något jag tror är rent skadligt är att sätta in en nyss tränad, varm hund i bilen (även om det inte är direkt svinkallt) och låta den sitta i buren en längre tid. 

Många tror jag i dag är duktiga på att förebygga skador hos hunden genom regelbundna besök hos fysterapeut. Men om man slarvar med det till vardags gör ju de besöken inte så stor skillnad. Ungefär som att gå till hudterapeuten och göra ansiktsbehandlingar var 6:e till 8:e vecka och däremellan tvätta ansiktet med tvål och vatten… 😉

Jag ska bli bättre på att förebygga och vårda min hunds fysiska hälsa. Små förändringar kan göra stor skillnad. Och jag tror det finns ett värde i att passa på att värma upp – respektive ner – sin egen hjärna i samband med träningspasset. 

rkgzooffj