MIND your performance

DSC_0274

Det har kommit en ny app med inriktning på mental träning.

Den heter ”MIND your own performance – Sport and Coach” och är skapad av tre svenska idrottsprofiler, Ronnie Andersson (idrottscoach), Tina Thörner (rally/coaching) och Jonnie Eriksson (golfcoach). Jag har själv inte testat den ännu, men då man har möjlighet att kostnadsfritt prova den ett tag tänker jag testa.

Häftiga prestationer – både då det gäller tävling och träning – är nästan alltid en kombination av hjärnans kloka val och samtidigt en tillit till den egna intuitionen och känslan. Appen är uppbyggd på ett sådant sätt att den lockar till att jobba med den del vi har minst naturligt. Vissa av oss är utpräglade strateger, vilket i bland kanske hämmar vår intuition en smula. Andra är utpräglat intuitiva och går nästan enbart på känslan, vilket i sin tur kan göra att vi har svårt att riktigt få grepp om termer som vad/hur/varför, helt enkelt för att vi inte förmår analysera och samla information på rätt sätt.

Appen har tre grundläggande delar:

EASY-Enkelhet och tydlighet är bra. Blir det krångligt blir det inte gjort.

FOCUS-Resultatet är en biprodukt av de saker vi gör, därför ska vi rikta energin mot det vi kan påverka, dvs själva processen. Nyckeln till att återta och hålla fokus, är att ha sitt fokus synnerligen tydligt definierat. (Här tror jag personligen många av oss har stor förbättringspotential).

ACTION-Om man som idrottare själv är med och driver sin utvecklingsprocess är man mer motiverad och har ofta längre karriär. Att göra något är alltid bättre än att vänta, då alla typer av händelser och upplevelser ger lärdomar.

Appen kan användas till:

-Processutvärdering

-En enkel träningsdagbok

-Tävlingsreflektioner

-Observationsverktyg för coachen/tränaren

-En påminnelsefunktion för att ta tempen på sin motivation 😉

-Maila rapporter sin tränare

Personligen tycker jag detta låter jättespännande. Om någon av er testat appen får ni väldigt gärna höra av er och berätta vad ni tycker. Jag försöker läsa och ta del av allt jag kommer över beträffande mental träning, och översätta det hela till ett språk jag själv kan anamma. Mycket av litteraturen är tyvärr ganska tunggrodd, akademisk och i vissa fall svårbegriplig, och då mental träning för mig är ett synnerligen praktiskt ämne så känns det viktigt att inte fastna i terminologi, diagram och vetenskapliga studier. Jag vill ha praktiska, faktiska exempel som jag lätt kan relatera till. Och då får man i bland leta lite.

Lyckligtvis har jag en del framgångsrika idrottsprofiler i min omgivning inom bl a racing, ridsport, löpning, skidor och cykel. Det är otroligt givande att ”intervjua” dessa personer och fråga vad som drivit dom till att träna så hårt och lyckas prestera så bra. Och vet ni vad, samtliga jag terroriserat med  frågor av detta slag nämner glädjen i stunden – som i sin tur skapar den egna viljan och motivationen. Andra aspekter är samhörighet med likasinnade, personlig coaching, nyfikenhet, och viljan att lära sig och utvecklas.

Kanske denna app ”MIND your performance” kan hjälpa oss att hitta några av dessa bitar. Jag tänker i alla fall ge den en chans.

Mer info på /www.mindyourperformance.com/

 

 

1 reaktion på ”MIND your performance”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top