Momentstatistik – en ny och intressant bekantskap

oimg_9183

Jag har för tillfället en välbehövlig facebookpaus.

Ganska skönt och inte så svårt som jag trodde. 😉 Det finns många fördelar med sociala medier, men även en del nackdelar. Det sistnämnda är – i alla fall för min del – att det lätt blir ett slags beroende att skriva och läsa om diverse saker som egentligen är ganska ovesäntliga. Och det allra värsta är att det lätt blir en slags ”istället för-aktivitet”. Lite som en film man fastnar framför, som egentligen inte är särskilt bra men man sitter ändå där och slötittar i brist på vettigare saker.

Men det finns vettiga och bra saker med sociala medier också, om man bara använder det på ”rätt” sätt. Och det ska jag försöka göra då jag så småningom återgår till facebook.

Över till något helt annat. I april debuterade Tarzan elitklass och vi har hunnit med sju tävlingar under året. Jag har suttit och sammanställt dom och gjort statistik över våra moment. Jag som egentligen inte är något statistik eller diagrammänniska, har (med lite hjälp) lyckats göra diagram i excel över alla moment – från sitt i grupp till fjärrdirigering.

Det roligaste med detta projekt var att jag blev förvånad! Två av de moment som jag tycker tillhör våra allra bästa var också de som varit mest svajiga, och där vi låg på allt från noll till tio. Där hade vi ett lägre snittbetyg än jag hade gissat på. Och det moment jag anser vara vårt allra svagaste låg högre i snitt än vad jag trodde.

Det fanns inget moment vi haft tior på rakt igenom på varje tävling, men sitt i grupp och inkallning låg högt på 9.92 och 9,78.

 

Det var väldigt intressant att få se det här svart på vitt, och det gav mig några bra tankar på hur jag ska lägga upp vår fortsatta träning. Nu är jag visserligen noga med att inte fastna i betyg/poäng & resultatstänk för det är inget som gynnar mig prestationsmässigt. Men det är ändå bra att ha koll på hur betygskurvorna ser ut, och det här lilla projektet ger mig stöd för min strategi att lägga hög prio på momentsäkerhet och aningen mindre prio på detaljer, även om jag givetvis kommer försöka förbättra oss även på detaljnivå.

Att Tarzans styrkor ligger i fartmomenten är ingen nyhet, men det var lite överraskande att se att fjärren (som jag medvetet undvikit att peta i hittills) ändå ligger på 8,78 i snitt.

Jag kommer nog aldrig bli någon riktig excelnörd, men ju bättre koll man har på sin träning desto lättare att lägga upp bra, roliga och kvalitativa träningspass. Och om ”roligt” hade varit en bedömningspunkt så hade vi definitivt legat högt där!

Foto: Elin Åström

 

6 reaktioner på ”Momentstatistik – en ny och intressant bekantskap”

  1. Inte förvånad över att fartmomenten är Tarzans styrka. Men när jag sett er tycker jag han gör alla moment snyggt även dom mindre fartiga. Har er som förebilder.

  2. Tack för alla bra blogginlägg, alltid lika läsvärda och positiva. Många bra idéer får man också. Önskar er stort lycka till på tävlingsbanan framöver. Du verkar ha en härlig hund i Tarzan.

  3. Kul, brukar göra det och häpnade första gången som du över oväntade saker. Typ säkra moment som tydligen inte var det mm. Använder det oxå för att identifiera trender, dvs. utvecklas alla moment mot bättre utföranden, genom att uppdatera efter varje tävling. Ingen excelnörd, men planering och bra analys betyder ändå stor skillnad för vår del. 🙂

    1. Eller hur Susanne! Det är lätt att ha en bild (valda sanningar…) som visar sig inte riktigt stämma med verkligheten. Vissa saker som man trodde skulle vara bättre – och tvärtom – andra som visade vara bättre än man trodde. 🙂 Kul och utvecklande!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top