På tu man tass med Tarzan

I helgen var jag inbjuden till trevliga Eskilstuna HundCenter  (www.eskilstunahundcenter.se) för en tvådagarskurs i tävlingslydnad. Det blev en supertrevlig kurshelg! Tarja och Louise som driver centret hade verkligen sett till att alla ”gäster” skulle trivas och det är inte konstigt att dessa två kreativa tjejer  – i hård konkurrens – blev utnmämnda till Årets Nyföretagare 2011 i Eskilstuna kommun.

Jag hade bara med mig Tarzan denna helg, och under dagarna bodde han förnämligt i Röda Rummet, vilket är ett av de fint inredda hundrum som står till förfogande för dagishundarna eller de som vistas på hundpensionatet. Väldigt skönt att slippa ha Tarzan i bilen, vilket jag vanligtvis måste ha då jag är i väg och håller kurs. På kvällen var vi inviterade till vännen Nina som tog väl hand om oss, och där vi sov gott i ”hotellsängen”.

Lite mysigt är det att åka i väg med bara en hund. Man blir väldigt tight tillsammans, och Tarzan skötte sig med den äran – förutom en liten smärre stöld (eller ska man kalla det snatteri) av Ninas påse som han lyckades snoka upp i groventrén och raskt länsade på allt innehåll. En del av innehållet visade sig vara vom, något som gav sig till känna under natten då jag vaknade till och det osade ve och förbannelse om Tarzan som låg på rygg bredvid mig, snarkade som en gris och fes som densamme.

Ett litet sting i hjärtat fick jag i alla fall då Leffe ringde på morgonen och berättade att Mick suttit i kökssoffan, tittat ut genom fönstret och ylat på kvällen, och på morgonen när Leffe kom ner låg han på köksbordet!! och tittade ut genom fönstret med blicken långt bort i fjärran. Varken han eller Tiger hade gått upp på övervåningen under hela natten.

Desto större blev glädjen när jag kom hem. Mick (som vanligtvis inte är någon direkt mattegris) tryckte sig intill mig, pussade mig vilt i ansiktet (händer sällan) och lämnade knappt min sida. Och Tiger kom upp och la sig på min mage då jag slängde mig i TV-soffan och där låg han länge och bara tittade på mig med sina stora bruna ögon och en blick som sa ”Åk aldrig i från oss igen”. Hua!!!

För övrigt har jag anmält Tarzan till vår debut i klass 1, och det är med blandade känslor. Han har väldigt svårt för vissa grundläggande saker i träningen och den största svårigheten är att bli lämnad, i synnerhet under gång då jag går vidare. Däremot har han inga problem med att  själv springa ut från mig och bort till en ruta, apport eller något annat. Jag jobbar som en galning med att få till ”den lilla detaljen” och resultatet just nu känns ungefär 50/50. Inga vidare bra odds för en tävlingsstart, men å andra sidan är det ju inte värre att missa detta på tävling än på träning, så länge killen inte får någon dålig känsla i tävlingssituationen.

Förmodligen kommer få träna mycket på att tävla under de år vi har framför oss, för trots att Tarzan är en relativt lättlärd hund med en enorm arbetsvilja, så är han ”svårmanövrerad” på många sätt. Han har svårt att behålla en och samma tanke en länge tid, och svarar alltid med hög aktivitet .

Men jag kommer göra mitt allra bästa för att tävlingssituationen aldrig ska belasta honom på något sätt, utan mitt mål är att se varje tävling som ett delmål i vår utveckling och jobba vidare utifrån det facit jag får. Dessutom ska jag inte låta mig stressas, trots det faktum att han är tre år gammal och ännu inte påbörjat sin bana i tävlingssammanhang. Jag gillar förvisso att tävla – det är en drivkraft och något jag tycker är väldigt roligt – men det är inget självändamål i umgänget med mina hundar.

Men nu ska vi i alla fall prova, och fixar vi inte uppflyttningspoäng denna gång så får vi testa igen efter årsskiftet. Och då har jag faktiskt även planer på att damma av den gode Mick lite. För även om han numera anser sig vara vallhund så hindrar det väl inte ett och annat rutskick eller liten fjärrdirigering. 🙂

Bilden på den metallapporterande Mick är tagen av Lena Kerje.

 

27 reaktioner på ”På tu man tass med Tarzan”

 1. Du är klok, duktig och träna hund och har ett stort mått sunt bondförnuft. Och en hund som inte vill något heller än träna med dig. Det kan bara bli bra. 🙂 Finns ingen anledning att stressa fram något, vissa individer kan vara hur bra som helst men behöver tid att lära sig smälta intryck och lugna ner sig. Tror Tarzan hör till den kategorin. Tvivlar inte en sekund på att ni kommer glänsa i många år framöver.
  kram

 2. Och glöm inte att du faktiskt inte haft honom sen han var liten utan bara lite mer än ett år! Bara så du inte känner dig stressad menar jag…… 😉

 3. Tack för i går! Många och bra träningstips som jag redan börjat använda mig av i dag. Jag åkte hem och kände mig glad och väldigt nöjd med mig själv. Det är ganska ovanligt i mitt fall ska du veta. Tack för att du såg mig och läste mig så rätt! 🙂

  1. Roligt att läsa! Och väldigt kul att du kände dig nöjd med dig själv – det har du all anledning att vara dessutom!!! 🙂

 4. Alltför många verkar ha hund för att förverkliga sig själva. Får man inte dom resultat man vill så placerar man om den eller skaffar fler hundar i tron att nästa är lättare att glänsa med. Det är en tråkig sida av hundträningen och jag ser det alltför ofta. Man skyller på att man inte ”klickar” med hunden och ”den mår bättre” av att få omplaceras eller att man skaffar en annan hund. Är det viktigare att boosta sitt ego än att ta hand om den hund man faktiskt själv valt att skaffa. Tänk om man skulle göra likadant med barn??
  Därför blir jag glad när jag läser vad du skriver och jag tror din hund är lika glad han med. 🙂 Ni kommer säkert både har roligt och prestera bra när ni ger er ut på tävlingsbanan.

  1. Jag vet inte riktigt vad jag ska svara. Du har säkerligen en poäng med att vissa försöker hitta någon slags identitet genom att försöka bli framgångsrika på tävlingsbanan – precis som andra försöker hitta den genom att vara duktiga i sitt yrke. Det där med att omplacera sin hund är ett känsligt och svårt ämne att diskutera, för det kan finnas många orsaker till att man gör det valet. Och att hunden inte håller måttet som elithund tror jag ärligt talat är en av de mindre vanliga.
   Själv försöker jag plocka fram de bästa sidorna hos mina hundar, på samma sätt som jag jobbar med att ta fram mina egna bästa sidor. Och eftersom mina hundar tacksamt nog står ut med mina fel och brister, så har jag inga som helst problem med att överse med deras. 🙂

 5. Ha ha ha jag kan se Mick ligga som en kejsare på köksbordet och vänta på sin matte. Finaste Mick. 🙂 En fråga-simtränar du dina hundar även vintertid i bassäng eller? Och i så fall var?
  kram Suss

  1. Ja, men inte lika ofta. Sommartid simmar dom i regel 2-3 gg/v i sjön, men vintertid blir det sporadiskt i bassängen. Och då brukar jag åka till Norsholm. 🙂
   Kram H.

 6. Mia&labbetanterna

  Ser så mycket fram mot dagen i december. Då ska du få något att bita i, nämligen vittring med en hund som nosar så hårt på pinnarna att dom far åt alla håll. Hon lyfter inte men nosar med tryck. 😉

 7. Du är en riktig inspirationskälla Helen och har så sund inställning till detta med hund. Vi har fått många nya verktyg att jobba med efter helgen, så Bozz och jag säger bara stort TACK för en massa bra vägledning i vår fortsatta träning! Känner att detta kommer att ge resultat! 🙂

  1. Roligt att träffa er och väldigt skojigt att du känner dig inspirerad! Tror det kommer gå riktigt fint för er. 🙂

 8. Håller tummar och tassar för er på lördag.Ni är bäst oavsett hur det går. Tänk så här.Vad är det värsta som kan hända om det mot förmodan skulle fattas poäng till uppflyttning?Svar:Du får anmäla till en ny klass 1. Tarzan är den samme oavsett poängen.Det viktiga er din och hans attityd och känsdla före, under och efter tävlingen som blott varar några futtiga minuter av erat lyckliga, kärleksfulla, roliga och innehållsrika liv.
  Stora lycka till kramar Maria och Uzze

  1. Tack Mia! Du har så rätt. 🙂 Synd att jag inte får träffa er på söndag, men ni är välkomna på nästa års sponsorträff. Och så ses vi ju innan dess på kurs!
   Kram H.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top