Sockerfällan!!

 

kick-the-sugar-habit-donuts11

Jag tycker vi äter rätt så hälsosamt i familjen.

Inte så att vi är några renlevnadsmänniskor men vi försöker äta ”bra” mat, minimerar livsmedel med mycket e-ämnen, inga lightprodukter, äter relativt lite rött kött och inte så värst mycket fikabröd och sötsaker (fast ibland…;).

Mat ska ju ge kroppen energi, men jag kunde uppleva riktiga trötthetsdippar under dagarna. Speciellt på eftermiddagarna en stund efter lunchen. Seg i huvudet, lite dåsig och energilös.

Av en tillfällighet råkade vi se ”Sockerfilmen” som gick på SVT för ett par veckor sedan…och jag fick en smärre chock.

Alla vet väl att för mycket socker inte är bra, men att vi får i oss så enormt stora mängder i vanliga livsmedel kunde jag faktiskt inte ana. Socker som är ”dolt” och enbart fungerar som smaksättare.

Bara för skojs skull dokumenterade jag vad jag åt under en vanlig dag. Observera att det här är en dag då jag inte äter något fikabröd eller några sötsaker. M a o en ganska sund dag… trodde jag.

I glas apelsinjuice

2 espresso

I skiva kavring med ost och paprika

2 dl fruktyoughurt

10 bitar sushi med mineralvatten

1 kopp kaffe

1 Risifrutti

Thaimat (räkor med chili, ingefära och vitlök+ris) med mineralvatten

1 kopp the med lite honung

Tro det eller ej, under denna dag fick jag i mig motsvarande 40 sockerbitar!!!!! Fatta…40 sockerbitar!!!

Största sockerfällorna är juicen, youghurten och Risifruttin. Sushin i sig innehåller inte jättemycket socker (mer än riset som innehåller risvinäger och socker), men däremot är soyan som man doppar sushin i full med socker.

Och i thaimaten är det själva såsen som är den stora sockerboven.

Så jag bestämde mig för att göra en test under åtta veckor där jag verkligen försöker minimera alla livsmedel som innehåller socker (och jag kan lova er att det är inte lätt för socker finns princip i allt!) För tillfället har testet hållt på i dryga två veckor.

För att inte livet ska bli alltför jobbigt under denna test så ”slarvar” jag lite hemma i helgen och likaså om vi blir bjudna på middag. Men i veckorna är jag ganska strikt. Jag har t o m bakat eget matbröd (alla som känner mig vet att hembakat inte är så vanligt förekommande i vår familj) utan socker och jäst.

Har jag då märkt någon skillnad under de två veckor som gått?

Japp! Den största skillnaden är att jag är piggelin!!! Hela dagen!

Inga trötthetsdippar och inga svackor. Jag är mer alert i jobbet, då jag tränar hundarna och hemma på kvällarna. Det är verkligen en påtaglig skillnad och inget som jag inbillar mig.

Att unna sig en chokladbit, kanelbulle eller annat mumsigt tror jag inte är någon fara i sig. Men om man redan fått i sig 40 sockerbitar (eller mera!) i den vanliga maten och så toppar med godis, fikabröd och läsk… ja då är det kanske det inte är så himla sunt.

Jag ska hänga i med min test sex veckor till och om de positiva effekterna håller i sig så kommer jag hålla på ännu längre. Forts följer.

 

 

9 reaktioner på ”Sockerfällan!!”

 1. Sofia Palmqvist

  Jag har också sett den filmen och jag blev helt avskräckt från socker!! Så jag har inte heller ätit socker på den här tiden och jag mår också sååå bra!

  1. Tror det var många som blev avskräckta… 😉 Härligt att du också känner stor skillnad! Och visst gick det snabbt att bli pigg och få en jämn energinivå under hela dagen. Jag tror knappast jag varit trött en enda gång på två veckor!!
   Keep up the good work!! 🙂

 2. Marika Söreskog

  Förra året körde jag 100 hundra sockerfria dagar, märkte väldigt stor skillnad
  piggare, gladare, sov bättre och allt det där som man inte tror man kan känna sååå mycket skillnad av….Nu är det dax igen för ”några 100 dagar” utan vitt socker 😉 så skönt när första veckan passerat .. den är helt klart svårast….sen är det som en befrielse 😉
  Brukar unna mig en eller två 😉 ruta/rutor mörk choklad på helgen.
  Att det blev 40 sockerbitar på din dag är ju overkligt …. herre min ge !!!

  1. Ja det är ju det som är så himla skrämmande! Man tror man äter nyttig och bra mat, men i stället förser man kroppen med mängder av socker! Jag fattar inte varför man måste ha socker i nästan allt man äter. Förut har jag inte varit så medveten om det, men nu efter att ha sett filmen blev det så påtagligt.

  1. Ja tänk så olika man kan se på saker. Självklart ska man inte sluta äta socker om man mår prima av det! Men jag som mår bättre av att minimera sockerintaget kommer nog fortsätta med det – oavsett vad vissa kritiker säger. 🙂

 3. Jeanette & BC

  Tänkte mer på tillförlitligheten i filmen 😉 Artikeln har också sina brister… men jag tror inte att du kom upp i 40 sockerbitar på din dag 🙂

 4. Det är lätt att räkna ut antalet sockerbitar i olika livsmedel om man bara vet hur många gram dom innehåller. Jag slutade äta socker av hälsoskäl för nästa två pr sedan och är en helt ny människa i dag. På köpet 13 kg lättate och två storlekar mindre. Har heller inte varit sjuk en dag på två år. Jag som ständigt var förkyld och hade ont i huvudet.

  1. Ja så länge man äter hemma är det inte så svårt. Värre om man äter ute, men man får uppskatta på ett ungefär.
   Nu räknar jag ju vanligtvis inte antal sockerbita, utan det var mer en liten check just den dagen. En check som fick mig att tänka till. 🙂

   Grattis till -13 kilo och två stl mindre! Bra jobbat! Men den största vinsten är säkert ett friskare och sundare du. 😉

   Keep up the good work!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top