Tävling! Vinn Maria Brandels nya bok och film!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ska man träna när det är riktigt varmt?

Ja, det kan man ju fråga sig. Personligen tror jag inte värmen i sig är skadlig bara man ser till att få i hunden (och sig själv) tillräckligt med vätska och även låta den coola ner i skuggan mellan passen. Jag menar, man tränar ju hund i sydeuropa där det kan vara runt 30 grader även kvällstid… Men givetvis gäller det att anpassa träningen så att hunden inte blir överhettad.

Själv är jag en värmeälskare och mår som bäst då temperaturen ligger på +25 eller över. Jag har inga som helst problem att fysträna i värme – snarare tvärtom – men däremot betydligt svårare då det är kallt. Då blir jag  långsam i kropp och knopp och liksom ”stelnar” i både tanke och handling.

Lyckligtvis har jag i Tarzan en träningspartner som inte heller är värmekänslig. Han eldar på lika glatt då mätaren står på +28 i skuggan, som den gjorde hos oss i dag. Vi började med en hyfsat lång promenad med ett dopp i sjön som avslutning innan vi åkte till Klubbarp för ett träningspass.

Jag valde att belöna ganska hett och intensivt mellan varven för att träna hans förmåga att ta i lite extra i värmen. Korta pauser i skuggan med vatten i skålen och lite dusch med slangen och så körde vi på igen. Snabba fartmoment blandat med koncentration och stadga. Tarzan jobbade på fint och orkade inte bara springa fort, utan även tänka rätt. Aningen trött var han dock då vi avslutade med en fjärrdirigering, men han gjorde alla skiften efter bästa förmåga och fick stor utdelning i form av favoritbollen efteråt. Dusch med slangen igen och så skrittade vi av i koppel 15 minuter i skogen innan han fick hoppa in i bilen, nöjd och belåten.

Även om man har en hund som är lite värmekänslig tror jag man kan förbättra förmågan att jobba i värme med rätt träning – precis som med oss människor. Samma sak om man har en hund som ogillar kyla och väta.   Genom lagom konditionsträning och vettigt anpassad träning på planen där man blandar lätta övningar (koncentration/fart/stadga) med högt värderade belöningar. Korta återhämtningspauser  där man kyler ner hunden och ser till att få i den vätska innan man fortsätter. Förmåga att fokusera har till stor del med fysisk kondition att göra, så därför tror jag mycket på att hålla både oss som hundförare såväl som våra hundar i en hyfsad kondition – även om man inte behöver bli maratonlöpare eller elitidrottsman för den skull.

Efter Tarzan fick Mick träna agility. Micken är lite mer känslig för värme än Tarzan. Det märks i och för sig inte så mycket då vi tränar agility, men jag tar det ändå lite lugnare med honom. Nosduttar på kontaktfältet på gungan, jobba nära mig på cirkel för att sedan få ta hinder plus tunnel och även lite slalomingångar.

Jag hade tänkt ta ut Tiger också och träna lite fritt följ och inkallningsövningar men han sov som en stock och snarkade högt med magen i vädret när jag kom tillbaka till bilen med Mick, så i stället satte sig Micken och jag i skuggan med en Loka Citron (jag) och en en mjuk leksakskanin (Mick). Där satt vi en stund och bara njöt medan jag berättade för honom vilken fin  hund han är och hur mycket jag älskar honom. Han såg rätt nöjd medan han lekte med sin favoritkanin.

TÄVLING!

Maria och jag fortsätter vårt bloggsamarbete och nu kommer vi lotta ut Marias nya bok och film som du har chans att vinna om du svarar rätt på följande fråga:

Hur mycket tror du Tiger väger? Ange både kilo och hekto. Du kan antingen svara här på sidan eller maila mig på helenelindstrom6@hotmail.com Du har fram till måndagen den 16/6 på dig att svara.

DSC_0222

98 reaktioner på ”Tävling! Vinn Maria Brandels nya bok och film!”

    1. Lovisa, nu ska jag bara förtydliga att Tiger är jack russellterriern som du ser på bilden tillsammans med katten. 🙂

  1. Ååå, en tävling igen! Jag gissar att han väger 5,8 kg, lillkillen verkar ju vara bra musklad.

  2. Hahahaha!! Observant jag är då. Läskunnigheten på max! Läste om Tarzanträningen och råkade visst missa att det stod Tiger 😛 6.0 kg är min gissning på Tiger! 😀

  3. Karin Carlber Ernflo

    Mina västgötar väger mellan 11-12 kg. Tiger är väl 2/3 av deras vikt alltså tror jag 8;5 kg.

  4. Blev lite osäker på vem Tiger var!! Hund eller katt 🙂 Gissar på 6,7 kg och håller tummar och tassar!!!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top