Träning på gräs!!!

2F5Q7856

Dagens träningspass gick av stapeln på min nu helt snöfria, och skapligt torra träningsplan.

Så himla skönt att kunna träna på gräs igen. Även om det ännu är gult, visset och lite småklafsigt här och var. Jag försöker spara på planen så gott det går genom att hålla mig på dom torrare partierna.

Fokus för Tarzans del denna veckan ligger på:

– Sitt i grupp Han sitter stadigt och fokuserat fast lyfter gärna en tass precis då jag lämnar honom. Så den lilla detaljen jobbar vi med, samt även lite uthållighet.

-Dold platsliggning Fokus ligger på att utöka tiden lite mer och mer, samt även befästa stadgan med hakan i backen.

-En tävlingsmässig kedja Dagens länk blev fritt följ-sättande under gång-slät inkallning- inkallning med ställande (belöning).

-Inga omtag på varken apport eller vittringspinne vid ingång Jag har hittat en tung träapport som har funkat väldigt bra till denna typ av träning. Och i dag fick jag till helt rena ingångar till sidan även med vittringspinnen. Hurra!!

-Tävlingsmässig vittringsapportering (ja, så tävlingsmässig den nu kan bli då man lägger ut pinnarna själv…). Här klantade jag mig grundligt och trodde han kom in med fel pinne. Inga stora åthävor i och för sig, men jag gick ur min position, tog pinnen lugnt och sa ”men nu hade du väl lite bråttom killen” och så la jag honom i vänteläge för att gå och lägga om pinnarna. Bara för att upptäcka att han visst tagit rätt, det var bara det att jag inte såg de första två i det gula gräset. Kan inte vara lätt att ha en halvblind, virrig matte.

-Fjärr Jag började med kombinationen sitt/stå/sitt och körde några lugna repetitioner för att sedan övergå till stå/ligg/stå. Här pratar vi inte hopp-stå eller fokus på tryck i skiftena, utan stadga och lugna rörelser prioriteras. Han har gasat på så in i vassen i detta moment så jag har tänkt om totalt vad beträffar mina kriterier. Nu tycker jag han hittat ett bra känsoläge att göra sina skiften i, och det ska jag försöka behålla och lägga det som prio ett.

-Stegförflyttningar Även här avdramatiserar det hela genom att lägga in dom lite flytigt i fria följet för att lära honom rörelserna. Jag försöker att inte belöna alltför mycket, men visst blir det en del belöningar speciellt då jag gör dom från halt och han börjar flytta sig fint. Här ligger fokus på en lugn känsla och att hans ska vänta in mig. När han först förstod att han skulle flytta undan för mitt ben, rann han i väg som en krabba åt sidan utan en tanke på att vänta på mig. Så det har blivit ett steg/stadga ett steg/stadga och nu börjar jag skönja små framsteg, även om det är långt kvar till fina säkra stegförflyttningar åt alla håll.

Det här blev ett bra pass och Tarzan jobbade fint, lugnt och fokuserat. Jag växlade mellan lite heta belöningar, lugna belöningar och inga belöningar alls och han fixade duktigt att ställa om sig mellan de olika varianterna, och de olika uppgifterna.

Mick fick ett minipass med lite fritt följ, ordförståelse och fjärr. Jag tar det superförsiktigt med hans framben, men nu får han vara lite lös på promenaderna och träna lite korta, lugna pass.

Även Tiger fick träna.  Apportering (hålla fast under rörelse), fritt följ och fjärr stod på menyn för hans del. Förutom han han helst inte vill sätta ner sin lilla terrierstjärt om det är minsta fuktigt i gräset så skötte han sig riktigt duktigt. Och han har världens sötaste fjärr med ”fällstolsuppsitt”. Jag ska se om jag kan få till en liten filmsnutt på Tigge Tiger framöver. 🙂

Jobbveckan som följer kommer blandas mellan Laser&Hudvårdskliniken, kurs här hemma och privat träning. Till helgen kommer Lillemor och Shikka hit och däremellan är det full planering inför vår kommande flytt i sommar. Spännande värre! 🙂

 

8 reaktioner på ”Träning på gräs!!!”

    1. Det tränar jag oftast på ett pass. Är jag ledig och hinner med ett pass till så kanske jag kör de bitar som behöver stärkas upp eller få mängdträning i andra omgången.

    1. Kommer kanske lite utförligare framöver Gunilla. Just nu håller jag på att lära in ett ”håll stilla-kommando) i lekövningar som även jag börjat introducera även i apporteringen.

  1. Hej
    Det är bara så underbart att läsa dina inlägg, man blir glad och tänker till!
    Lycka till med hundarna.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top