Träningsdag på Nyköpings BK

2F5Q7947

I går var det träning hela dagen på trevliga Nyköpings BK – en klubb där man alltid känner sig väldigt välkommen!

Nyköping ligger ganska mittemellan Linköping och Stockholm, och en perfekt plats att mötas på om man vill åka halva vägen var. Ditte och jag trängde i hop fem hundar (nåja… fyra och en halv då), träningsväskor, lunch, fika och oss själva i min Berlingo. En aning försenade var vi för Ditte hade lyckats gå vilse på morgonpromenaden. Underbart att det finns fler med obefintligt lokalsinne. 🙂

Vä på plats började vi med den obligatoriska fikastunden och genomgång av allas vår tränigsstatus. En stor del av tiden gick dessutom åt till att pussa på Helenes nio veckor gamla Ludde – en helt bedårande liten jaktlabbekille.

Vi började med gruppmoment för Tarzan, Abby och Tia. Helene var TL och ropade in oss på led. Redan här märkte jag att Tarzan laddade på och ville ta kommandot in på planen. Tarzan: ”-Häråt ska vi – häng på slömatte!”  Jag: ”-Nähä du, vi ska hitåt, och du är så vänlig och väntar på ytterligare information från din matte!!” Ungefär så lät vår konversation hela vägen in till vår påvisade plats för sitt i grupp. Vilket noterades i min hjärna för att därefter skrivas ner i träningsdagboken under ”Reminder – HÖJ VÄRDET PÅ FÖLJSAMHET VID SIDAN!!!”

Själva momentet sitt i grupp gick fint och han satt stadigt med tassarna och blicken fokuserad framåt hela tiden. Platsliggningen såg också fin ut och han verkar inte ha några problem med att ligga tryggt tillsammans med andra hundar då jag försvinner utom synhåll. Väldigt skönt! Helene – som är lydnadsdomare – påpekade att att det på domarkonferenserna diskuterats att dk på nedläggande och uppsitt (med dk räknas i detta fallet även att man tittar ner mot hunden, även om man inte vrider huvudet) kommer bedömas hårdare framöver. Så blicken rakt fram både vid nedläggande och uppsättande är det som gäller.

Sofia och Tia körde genom programmet enligt SM-upplägget och det så finfint ut. Sedan var det Helene och Ludde som tränade lite kierrä (runda pinne), bakdelskontroll och kontaktövningar. Och massor med lek och bus givetvis. Lille Ludde var en fena på att fokusera och hade en makalös kroppskontroll redan nu. Men Helene var klok nog att bara träna och leka några minuter innan det blev paus och vila för kropp och knopp. Är man nio veckor är det ju en upplevelse bara att komma till en brukshundsklubb.

Sedan var det Tarzan tur. Killen hade fått ligga en stund i solen i hopp om att han skulle bli aningen smådåsig, men näää…. Vi valde att fokusera på rutan – placering i samt stoppen.

Som jag velat fram och tillbaka med denna ruta! Men det är svårt att följa en och samma strategi i och med att rutan ser så olika i Tarzans fall. Ena gången tänker han ”spring” och då har jag skitsvårt att tajma stoppen. Nästa gång tänker han ”stå” och då blir det känguruhopp in i rutan och han blir för grund. Nästa gång kastar han sig åt vänster då han stannar, för att gången efter inte stanna alls… Så jag har velat mellan att 1. tänka punkt i rutan och stanna där 2. spring oavbrutet rakt fram om jag inte säger något 3. tänk stanna fast bakom rutan… 4. spring över första linjen och vänta på ett ”fortsätt mot belöning” eller ”stå” Plus ytterligare några varianter som jag klurat på…

Ja, ni hör ju själva hur rörigt det måste vara för en stackars bc-kille som redan innan är lite rörig i skallen. Sofia påpekade mycket riktigt detta faktum. ”Hur sjutton tror du han ska lära sig när du byter strategi varenda vecka?” Hon har självklart rätt, och nu ska jag köra strategin ”tänk stoppunkt i bakre kant” och jobba vidare där steg för steg. Han svarade jättefint på träningen i går, och hade fina stopp. Ditte påpekade att jag borde vara försiktig med att kasta boll till honom i rutan och låta honom hoppa för att fånga den, i och med att han gärna förknippar rutan med luftsprång. Klok reflektion som jag faktiskt inte tänkt på själv.

Vi hann med två pass var denna dag. Ditte tränade Magic i följsamhet och stadga och Abby fick gå fritt följ plus Z. Labbeflickorna såg pigga och fina ut i träningen. Sofia tog ut Lix på eftermiddagen och tränade ruta, vittring och fjärr och lilla Lixan skötte sig ypperligt.

Tarzan fick träna vittring sista passet och där jobbar jag med att få ner hans intensitet en smula. Fast jag vill gärna behålla tempot… 😉

I dag träffade vi Ditte och labbeflickorna igen och fortsatte jobba på rutan och vittringen. Det gick riktigt bra och nu ska jag vidareutveckla momenten, utan att gå alltför för fort fram. På sista passet i dag tränade vi transporter vid sidan och att kunna förflytta oss mellan punkt A och B utan att Tarzan ligger steget före i både tanke och handling. Jädrans så snyggt vi fick till det i dag och han kunde även gå mot rutan utan att den drog honom framåt som en magnet. Tack Ditte för dina alltid så kloka råd!

Slutligen vill jag påminna om att det i dag är sista dagen för er om ni vill utnyttja rabatten på Tuggmästaren www.tuggmastaren.se Uppge rabattkod HIGH5 så dras det automatiskt av 10% på totalsumman. Välj bland alla typer av träningsgodis, tuggben, kalorisnålt godis, spannmålsfritt, vegetabiliskt, vilt och mycket annat.

Porträttbilden på Tarzan är tagen av Lena Kerje

8 reaktioner på ”Träningsdag på Nyköpings BK”

  1. Film kommer kanske framöver, men sträckorna ser lite olika ut beroende på moment. Jag har olika signaler med min hand och vill att han ska följa mig – inte ”ta täten”.

 1. Grymt härlig hund du har, man blir lycklig av att se er två jobba tillsammans.
  Tack för en himlans trevlig lektion. Plötsligt inser jag att det finns hopp även för oss. 🙂 🙂
  Kram

  1. Kul att du tycker! 🙂

   Tack själv, roligt att träffa er. Träna ni vidare (med glimten i ögat!!) så kommer det bli jättebra. 😉
   Kram H.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top