Träningsplanering med Maren Teien

IMG_4906

Maren Teien – ett norskt yrväder som tränar hund med glimten i ögat och sprudlande energi. Hon är utbildad etolog med fördjupning inom hundens kognition och kommunikation med människor. Maren har tre hundar i elitklass, och har med  border collien Amira vunnit VM och Nordiska mästerskapen i lydnad. 

Maren tackade glatt ja när jag frågade om hon ville gästblogga och berätta hur hon planerar sina träningspass. Vill du höra mer om hennes träningsfilosofi  så finns det några åhörarplatser kvar på hennes kurs hos Ditte Andersson torsdag-fredag 21-22 april. 

Hei og takk for at jeg får skrive en gjesteblogg om hvordan jeg legger opp min hundetrening! 🙂

Variasjonene for mine treningspass er enorme! Hvordan jeg legger opp en trening avhenger av hvilken hund jeg trener, hvem jeg trener sammen med eller om jeg trener alene, hva jeg skal trene på og hva jeg har lyst til akkurat den dagen.

Jeg trener for tiden en voksen hund og en unghund. Kiter er 5 år gammel og er i høyeste klassen i lydighet og i vallning. Han har vært ganske treig, dårlig lek og lav intensitet. Derfor har nesten all trening de første 3-4 årene gått med til å få ham til å ville jobbe og bli glad i belønninger. Nå er intensiteten og motivasjonen stort sett på plass og vi kan begynne å trene på riktigt! Gass er et år gammel og kan veldig lite fordi hun har trengt enormt med miljøtrening og sosialisering. Hun har naturlig veldig bra lek, fart og intensitet, men mangler konsentrasjon pga usikkerhet.

Et perfekt og skikkelig bra treningspass synes jeg bør oppfylle følgende kriterier:

  • Treningen skal ha et klart mål
  • I løpet av treningen ønsker jeg å få tydelig fremgang
  • Det skal være gøy for alle involverte (meg selv, hunden og treningskompiser)
  • Det skal være enkelt for hunden å forstå hva jeg vil
  • Hunden skal våga ett prova og øke sin selvforstroende
  • Etter endt treningspass skal vi ha blitt et enda bedre team!

DSC_4963

Før treningen kikker jeg i treningsplanen min der det står en liste over alt vi trenger å bli bedre på. Jeg velger ut 2-3 detaljer eller momenter som vi skal fokusere på. Jeg bestemmer meg for hva jeg ønsker å få til og legger en plan for hvordan jeg kan gjøre det. Deretter tar jeg ut hunden og starter oppvarmingen.

Oppvarmningen består av fysisk oppvarming for å få i gang bevegelser: rygge/gå baklengs, bevegelse seg sidelengs, gå slalom mellom beina mine og snurre rundt begge veier. Deretter varmer jeg opp med kontaktøvelser, utgangsstillinger med belønning for hver eneste korrekte utgangsstilling og noen øvelser i å fokusere/titte på ulike punkter, samt lek, bytte leksaker og springe ut til leksaker.

Til vanlig trener jeg ganske korte og intense pass – 5-10 minutter med målrettet og intens trening. Så bytter jeg hund (om jeg trener flere) eller hjelper noen andre med treningen sin.

Et eksempel på ting jeg må trene på en dag:

  • Baklengs gange på fritt følj
  • Liggende på innkalling
  • Transporter
  • Springe igjennom ruta

Jeg starter med det momentet som krever mest konsentrasjon – fritt følj for Kiters del. Etter dette får han en pause. Nytt moment: Liggende på innkalling – pause. Nytt moment: andre lydighetsmomenter der jeg belønner gode transporter – pause. Tilslutt kan jeg ta momenter som ikke krever at han tenker noe særlig, som f.eks å løpe igjennom ruta. Tilslutt (eller midt i treningspasset) trener jeg også noen andre momenter som kun trenger vedlikehold, f.eks at jeg tar en apport dirigering, en fjärr og en vittring.

 

Treningen av det jeg ønsker å bli bedre på gjør jeg for eksempel så her:

Baklengs gange på fritt følj: Målet er å kunne gå 10+10 meter rake linjer med en vinkel. Jeg belønner ofte underveis for å lære Kiter å holde rumpa inn bak meg/gå rakt.

-PAUSE-

Liggende på innkalling der målet er å få en raskere ligg uavsett underlag. Jeg starter med en kort innkalling der jeg bruker hele mitt kroppsspråk for å få ham til å legge seg helt ned så raskt som mulig. Belønningen er kamplek inne hos meg. Deretter øker jeg avstanden og sørger for å holde høy fart ved å påvirke med at jeg løper i fra ham og girer opp på avstand og tar noen rake innkallinger innimellom. Om han gjør et dårlig liggende feiler jeg ham med å si Oi! og løpe i fram ham med leksaken og gjøre momentet på nytt. Feiler han en gang til så påvirker jeg med mitt kroppsspråk igjen. Altså gjør jeg det jeg kan for å få ham til å forstå at jeg ønsker en rask ligg.

-PAUSE –

Transporter: Her trener jeg noen momenter han er god på som ikke nødvendigvis trenger å belønnes, fordi jeg belønner transportene istedenfor lydnadsmomentet. Jeg legger på størninger eller skifte i underlag for å øke vanskelighetsgraden.-

-PAUSE –

Ruta: kunne løpe i full fart tvers igjennom ruta uten å bremse ved konene. Her starter jeg med å vise Kiter – jeg løper igjennom ruta og jubler 5 meter bakom rutan. Så er det Kiters tur. Når han har løpt helt igjennom ruta kaster jeg en ball enda lengre bak ruta så han må løpe enda litt lengre ut. Deretter setter jeg opp ruta på et nytt sted med en ball 5 meter bak ruta. Når Kiter løper direkte igjennom ruta på første forsøk finner han ballen. Etter dette setter jeg opp enda en ny ruta og sender ut – når han er 5 meter bak ruta roper jeg BRAAA og en ball kommer flyvende ut til ham. Jeg springer ut og leker på ”punktet” 5 meter bak ruta.

Hver eneste treningsøkt avslutter med en belønning som skal sørge for at han forstod hva som var rett + at belønningen skal sørge for at han får lyst til å gjøre det igjen. Når det er oppnådd får Kiter sin pause.

Andre ganger kan målet være å kjede sammen noen momenter eller at der er helt andre detaljer jeg ønsker at Kiter skal kunne bedre. Hva jeg trener på beror 100 % på hva jeg har notert i min treningsplan som vi trenger å bli bedre på.

Gass trener jeg veldig ofte fordi hun er ung, kanskje 5-10 ganger om dagen. Dette gjør jeg når Gass er med meg på jobb på gården. Jeg trener da litt fritt følj eller en liten fjärr og belønner med en hanske eller en pinne jeg finner på gårdsplassen. Så frier jeg ut Gass igjen og fortsetter å jobbe. Ca en gang i uka trener jeg på en bane med kjegler og apporter og trener flere økter med grunnferdigheter eller deler av elite-momenter.

Hva jeg trener på, varighet, sted, og intensitet varierer alltid, men jeg trener kun hvis jeg har et klart mål og en plan. Det holder meg motivert og gjør at vi stadig har fremgang – og fremgang gir motivasjon og team-kjänsla!

Takk for at jeg fikk dele litt tanker med dere. Håper dere finner noe nyttig dere kan plukke opp i egen hundetrening!

Med vennlig hilsen

Maren Teien

DSC_3242

 

 

2 reaktioner på ”Träningsplanering med Maren Teien”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top