Vissa saker blir automatiskt bättre när man släpper dom mentalt

 

I helgen gick jag igenom moment för moment med Tarzan, vissa tävlingsmässigt  i kedja, andra one by one. Marika kommenderade och granskade, och vi hade samma uppfattning om vad som var 1.riktigt bra 2. bra 3.good enough och 4. har förbättringspotential 😉 Så nu lägger jag upp en träningsplan utifrån det.

I ”doldis” (alltså framåtskicket innan rutan) har jag plockat bort alla targets och externa belöningar. Det funkar mycket bättre. Jag fick honom inte att tänka rätt så länge han hade sin belöning i huvudet. Så numera får springandet framåt ofta vara belöning i sig, och så kommer det en annan belöning längre fram. Antingen i rutan eller då momentet är färdigt. 

Jag fick samma facit då jag slutade belöna konskicken till dirigeringsapporteringen. Dom blev så  mycket bättre när jag plockade bort belöningarna där, och i stället lät honom fortsätta jobba vidare.

I rundamomentet låter jag honom ibland gå direkt mot höger apport och hoppet, utan att göra något skifte. Det har fått honom att tänka in mot linjen och mer tight runt konen. (Dom som sett Tarzans ”runda” från början vet att det var mer cirkel än linje…herregud!)

Att kunna förflytta ett par steg åt sidan utan att fara i väg som skjuten ur en kanon är också ett projekt som vi pysslar med rätt mycket.  Det artar sig, med lite hjälp av staket och andra avgränsningar. 🙂

I fria följet har jag ett övergripande kriterie och det är ”håll positionen”, dvs jag vill inte att han trycker på så han kommer för långt fram, vilket han gärna vill. Hellre ett studs eller extra luftigt steg uppåt då han kommer på sig själv och samlar/kortar sig, än att han kommer så långt fram att bogen trycker mot mitt ben och han ”plogar”. Så länge jag har hans hals vid mitt vänstra ben är han ofta rak och fin, och där vill jag ha honom. I ö petar jag inte så mycket i fria följet utan tränar på att få till ett flyt vilket vi oftast fixar rätt bra. 🙂

Vissa saker har automatiskt blivit bättre sedan jag släppt dom rent mentalt. Det ger mig ytterligare bevis på att min egen inställning har stor påverkan på träningsresultatet. Man kan ibland snöa in på vissa saker som blir en stor issue för både en själv och hunden. Till vilken nytta kan man undra… 

 

 

 

 

6 reaktioner på ”Vissa saker blir automatiskt bättre när man släpper dom mentalt”

  1. Mycket tänkvärt!!! F f a det med att när han inte tänker belöning så blir det bättre. Den tanken ska jag ta med mig, då jag ibland upplever detsamma med Togg. 🙂 Tack så mycket !

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top