523787_3105895848732_1304342674_32276443_956913835_n

Inkallning med ställande.

Jösses vad vi träningsvänner har stött och blött detta moment. Hur vill vi ha det? Hur stannar hunden naturligt? Vad är fördelarna och nackdelarna med respektive teknik? Vad är smartast ur bedömningssynpunkt?

Mick och Tarzan har naturligt två helt olika stilar då de stannar från fart. Mick stannar liksom i steget. En skonsam metod känns det som och de gånger han verkligen ”fryser” i steget blir det kort stoppsträcka. Det svåra tycker jag är att det där lilla sista extrasteget gärna kommer med på köpet.

Tarzan stannar naturligt med låsta framben, som ett slide stop. En snygg teknik tycker jag och egentligen den variant jag gillar bäst. Men även här finns nackdelar. På halt underlag blir det lätt mera ”slide” än stopp. Och domarna drar ju på stoppsträckan, även om hunden glider i sitt försök att bromsa snabbt. En annan nackdel är att hunden lätt bränner sig under tassarna.

Jag har dock bestämt mig för att inte lägga ner massa energi på att ändra teknik på någon av hundarna. De får stanna precis hur de vill, bara de 1. tar mitt kommando omedelbart 2. stannar så snabbt de kan – oavsett teknik

Något mer som vi diskuterat är det här med naturliga och onaturliga rörelser för hunden. Å ena sidan kan man tycka att lydnad är mer skonsamt för hunden än många av de mer explosiva grenarna. Men f-n vet…  Långa, statiska fria följ med konstant ögonkontakt och huvudet uppåt/höger. Snabba ställanden och lägganden i hög fart. Fjärrdirigering – oavsett om man nu valt att ha låsta fram- eller bakben. Det är bara några av de rörelser som vi lär våra hundar utföra. Rörelser som de så gott som aldrig tar naturligt.

Vad finns det då för alternativ kan man fråga sig? Ja, det vimlar ju inte av options om man vill vara med i matchen, men en variant är kanske att man mellan träningarna ger sin hund  så allsidiga och ”kroppsvänliga” aktiviteter som möjligt, och dessutom regelbundet kollar upp den  hos en massör/fysioterapeut.

Och kanske man även ska vara lite sunt reflekterande och inte köpa alla modetrender rakt av. Jag kommer åtminstone fundera både en och två gånger innan jag börjar trixa med saker som känns tveksamma ur fysiologisk synpunkt. Som vanligt gäller det nog att hitta den där eftertraktade b a l a n s e n.

Mitt öga gillar stopptekniken på Tarzans inkallning nedan.  Men min magkänsla är lite oklar. Och frågan är vad Tarzans tassar säger – i synnerhet då farten blir ännu högre på längre avstånd.

Tarzan inkallning